Index Vakbarát Hírportál

A Nemzeti Színház cáfolja Szász Júlia állításait

2024. július 8., hétfő 11:44

A Nemzeti Színház a napokban közleményt adott ki az Origo számára, amiben azt állítják, hogy Szász Júlia színésznő 2023 novemberében bekövetkezett balesete óta folyamatos pénzügyi ellátásban részesül, és már több millió forintot fizettek ki neki.

Mint arról beszámoltunk, Szász Júlia szombaton a Facebook-oldalán reagált Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának az Origón megjelent nyilatkozatára, amelyben az igazgató azt állította, hogy a 2023 novemberében megsérült Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia fejenként több mint ötmillió forintot kapott.

A színésznő ezt cáfolta, és leírta, hogy a Nemzeti Színház eddig kéthavi fizetést, összesen 988 922 forintot folyósított számára. A baleset óta táppénzen van, ami munkabaleset esetén 100 százalékos lenne, de a színházzal kötött szerződése és az abban szereplő ekhós adózási forma miatt a táppénze összege kéthetente 90 050 forint. Mivel november 10-én történt a baleset, így a teljes novemberi fizetését már nem kapta meg, november 21-én érkezett a számlájára egyhavi munkabér segélyként, majd december 14-én ismét átutalták egyhavi bérét, viszont azóta nem utaltak.

Most a Nemzeti Színház az Origónak számolt be arról, hogy állításuk szerint Szász Júlia a balesete óta táppénzes állományban van, és ennek megfelelően fizetést nem kaphat, de folyamatos pénzügyi ellátásban részesül.

A Nemzeti Színház szerint Szász Júliával és ügyvédjével március 14-én történt meg a személyes egyeztetés, amelyen az általa benyújtott kárigény jogosságát elismerték.

A tárgyaláson általánosságban tett, az igénybejelentésre vonatkozó részletes észrevételeinket a megbeszélésünk értelmében 2024. március 18-án megküldtük a jogi képviselő részére. Az igény alátámasztása érdekében számlákat, szerződéseket kérünk be, valamint ezt követően Vidnyánszky Attila vezérigazgató döntésének megfelelően a Nemzeti Színház megtette a sérelemdíj megfizetésére vonatkozó ajánlatot, azonban eddig Szász Júlia részéről hivatalos válasz nem érkezett

– írták.

A Nemzeti Színház emellett azt állítja, hogy a baleset bekövetkezése óta a színház, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a biztosító, illetve a szakszervezet is több alkalommal utalt esetenként több százezres nagyságrendű összegeket a színésznőnek.

„A Nemzeti Színház két alkalommal teljes havi fizetésnek megfelelő összeget teljesített, egy alkalommal ugyanilyen nagyságrendű kifizetést utalt a Kulturális és Innovációs Minisztérium – e három összeg közel kétmillió forintos nagyságrendet tesz ki” – jegyezték meg.

A kiutalt üzemi baleseti táppénz összege meghaladja a másfél millió forintot. A fenti összegeken kívül a színházi szakszervezet három alkalommal utalt Szász Júlia számára több százezres nagyságrendben

– tették hozzá.

Az intézmény leírta azt is, hogy az általuk finanszírozott biztosítás terhére a biztosító utalt és utalni fog, és állításuk szerint e jogcímeken kifizetett összegek szintén több százezres nagyságrendet jelentenek.

„A Nemzeti Színház rendelkezik a színházi dolgozókat védő biztosítással, a biztosító már hónapokkal ezelőtt megtette azon ajánlatát, mely szerint milliós nagyságrendet meghaladó kárelőleget utal Szász Júlia részére, azonban az ajánlatra a mai napig nem érkezett válasz. (A másik megsérült színész, Horváth Lajos Ottó számára a szintén milliós nagyságrendű kárelőleg már átutalásra került)” – fűzték hozzá.

Az intézmény szerint az általuk megkötött és fizetett biztosítás alapján a biztosító további kifizetéseket tudna teljesíteni, ha Szász Júlia együttműködne, „ugyanis a biztosító kizárólag a hozzá beérkező számlák, bizonylatok és egyéb alátámasztó dokumentumok alapján tud kifizetést teljesíteni”.

Reagált Horváth Lajos Ottó ügyvédje

Az Index megkeresésére Horváth Lajos Ottó ügyvédje elmondta, hogy a Nemzeti Színház által említett 5 millió forint sehogy sem jön ki, a színész minden jogcímen összesen ennek az összegnek körülbelül a felét kapta meg, vagy még annyit sem. Ugyanakkor elmondta, hogy szeretné, ha a színház és a színészek megegyezésre jutnának, mivel szerinte ez lenne az érdeke mindkét félnek.

Előzmények

Mint arról korábban beszámoltunk, Udvaros Dorottya a Partizánnak adott videós interjújában beszélt a Nemzeti Színházban 2023 novemberében történt balesetről és Vidnyánszky Attila igazgató művészi és vezetői stílusáról, elképzeléseiről, a színház igazgatója pedig az Origónak adott interjúban válaszolt a Gulyás Márton által készített interjúban elhangzott vádakra.

Vidnyánszky Attila elmondta, hogy a balesettel kapcsolatban a sajtóban nem a valóságról, hanem narratívákról van szó, és a két színész november óta a táppénzen felül különböző jogcímeken fejenként összesen több mint ötmillió forintot kapott. Kiemelte azt is, hogy nem ismerik el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat, szerintük a színészek is hibáztak.

Vidnyánszky Attila nyilatkozatára reagált szombaton Szász Júlia, majd nem sokkal a színésznő posztja után Molnár Áron színész is reagált a történtekre a Facebook-oldalán. Mint írta, nehéz erre az egészre már szavakat találni.

„Megint kiderült, hogy Vidnyánszky Attila hazudott. Sőt, olyan emberekről hazudott, akik az ő társulatát erősítették, akiért ő tartozott felelősséggel. Konkrétan elárulta őket. Olyan emberekről hazudott és olyan emberekre hárítja a felelősséget, akik maradandó fizikai és mentális sérülést szenvedtek a balesetben” – hangsúlyozta a színész.

Molnár Áron szerint felfoghatatlan, hogy mi kell még ahhoz, hogy a Nemzeti Színház társulata, Hankó Balázs, a kultúráért és innovációért felelős miniszter, valamint Orbán Viktor miniszterelnök egyhangúlag kimondja, hogy Vidnyánszky Attilának távoznia kell.

A színész korábban két kollégájával, Lengyel Tamással és Rainer-Micsinyei Nórával készített egy videót, amelyben Vidnyánszky Attiláról adnak elő egy ironikus hangvételű rapszámot.

Botrányok Vidnyánszky Attila körül

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, 2023 novemberének elején a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetében megsérült a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. Olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy mindkettejüket meg kellett műteni. 

Az esetet követően Vidnyánszky Attila lemondott posztjáról, amit Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadott el, de még ennél is érdekesebb, ami ezután történt: a kulturális élet szereplői, vezetői egymást túllicitálva igyekeztek őt maradásra bírni és a szolidaritásukról biztosítani. Végül Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását.

Februárban Vidnyánszky Attila miatt 86 napig nem tudtak új tagot választani a Nemzet Színészei, májusban pedig egy huszonnégy éves szokást szakított meg azzal, hogy a Nemzeti Színház igazgatójaként nem hívta fel Kulka Jánost, amikor Tordy Géza halála után őt választották a Nemzet Színészének.

Májusban kiderült, hogy 22 év után távozik a Nemzeti Színház társulatából Udvaros Dorottya, Vidnyánszky Attila ugyanis közölte vele, hogy nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződését. A színésznő szerint ennek az az oka, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni. Udvaros Dorottya távozásán túl nem tér vissza a még 2023-ban súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem. Ezenfelül Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott az intézményből.

Hétfő 18 órára tüntetést is szerveznek a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attilának a lemondását követeljék. Az eseményt szombaton Lengyel Tamás is megosztotta a közösségi oldalán. A meghirdetett esemény leírásában egyelőre mindössze annyit írtak: „Tüntetést szervezünk a Nemzeti Színház elé, hogy Vidnyánszky Attila mondjon le! Ez nem maradhat így tovább! A magyar kultúra ennél többet érdemel!”

(Borítókép: Szabó Réka / Index)

Rovatok