Index Vakbarát Hírportál

Vidnyánszky Attila: El szeretnék pusztítani ezt az intézményt

2024. július 8., hétfő 22:23

Kemény vita bontakozott ki a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila és a társulat színésznője, Szász Júlia között, aki tavaly novemberben Horváth Lajos Ottóval együtt súlyos sérülést szenvedett az egyik előadás közben. A színésznő szerint nem kapott kártérítést, Vidnyánszky azonban azt állítja, felajánlottak sérelemdíjat Szásznak, akitől erre nem érkezett válasz.

A Nemzeti Színház főigazgatója hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége volt, amelyben elmondta, az elmúlt fél évben mindenféle orgánumtól, szakértőtől, újságírótól azt hallják, hogy ők nem fizettek semmit, most pedig kiderült, hogy mégiscsak fizettek. 

Sajnos ezeket a »nem fizettek semmit« dolgokat sose reagálta le se Szász Juli, se Dzsottó (Horváth Lajos Ottó), valamint fontosnak érezte pontosítani, mennyit is kaptak. Nagyon csúnya dolog. Ezekhez az embereknek nagyon mélyen kötődtem. A legfontosabb ezt átadnom.

A műsorvezető itt közbevágott, mint fogalmazott: Szász Júlia Facebook-posztjának egyik tétele az volt, hogy kéthavi fizetést kapott meg.

Vidnyánszky szerint a legtanulságosabb az, hogy 

másfél millió forintot három hónapja nem vesz fel. Ellentétben Horváth Lajos Ottóval, aki felvette ezt az összeget. 

„De egyikük sem reagálta le a 2,4 millió forintos biztosítási ajánlatot, amelyet a biztosító adni szeretett volna. Megfogalmaztak irányunkba egy jelentős, 7,6 millió forintos kártérítési összeget. Mi azt mondtuk, küldjék el a számlákat, ez a fenntartó igénye is. Julitól válasz nem érkezett” – fogalmazott a direktor.

Vita a sérelemdíj nagyságáról

Vidnyánszky Attila elmondta: Szász Júliának a sérelemdíjra is felajánlottak egy összeget, azt is figyelembe vették, hogy hasonló sérülésekre mennyit szoktak felajánlani. „Magasabbat ajánlottunk, mint az átlag” – jegyezte meg.

A műsorvezető a kártérítés szóban ellentmondást vélt felfedezni, mint fogalmazott: a táppénz nem kártérítés, mert azt akkor is kapjuk, ha influenzásak vagyunk. A Nemzeti Színház főigazgatója erre így reagált:

Horváth Lajos Ottó 6 millió 300 ezer forintot kapott eddig, amelyből 2,4 millió forint a táppénz, de az így is 4 millió forint. Nagyon kevés táppénzt kapnak. Kérésünk, figyelmeztetésünk ellenére ekhóznak. Hál’ istennek a társulat nagy része nem.

Arra a kérdésre: összefüggésben lehet-e az, hogy Szász Júlia nem veszi fel az összeget azzal, hogy jelenleg még egy rendőrségi vizsgálat zajlik, Vidnyánszky Attila ezt mondta: 

Lehet. Sérelemi díj kapcsán meghatározó lesz az orvosi szakvélemény, hogy a sérülés maradandó-e vagy sem. Az orvosi szakvélemény ezt felelősséggel csak egy év után tudja megállapítani. Ha havi lebontásban megnézzük, mennyi pénzhez jutnak, szerintem nagyon tisztességes pénzt kapnak. Nem nélkülöznek. És ahol tudtuk, segítettünk, Horváth Lajos Ottónak is, illetve amennyire engedték segítettünk.

Felelős-e a színész a balesetért?

A színigazgató arról is beszélt, hogy van-e párbeszéd a színház és a színészek között. Mint fogalmazott: Horváth Lajos Ottó ügyvédjeivel három hete találkoztak. „Elhangzott egy összeg, mi mondtunk egy másikat. Arra még nem érkezett válasz. De van egy lényegi történet, hogy kizárólagosan a színház felelős-e, vagy a színész is visel bizonyos fokú felelősséget a baleset kapcsán” – mondta. 

A műsorvezető közbevetése szerint Szász kapcsán ez nem merült fel, mire Vidnyánszky ezt mondta: „ha ott normális volna a kommunikáció, hamar túllendülnénk, és tudnánk fizetni. Horváth Lajos Ottóval viszont van egy vitánk”. A kárban való felelősség tekintetében, mert ő tartotta a kezében Szász Júliát, jegyezte meg a riporter. 

És nem oda ment, ahová 33-szor és ugyanennyi próba alkalmával ment, hanem egy másik irányba indult el, és leesett.

Szó esett arról is, vajon miért alakult ki ilyen viszony Szász Júlia és a színház között. A színházigazgató megfogalmazása szerint az elmúlt 11 évben, amióta ő vezeti az intézményt, nyomás és fogáskeresés zajlik rajtuk.

El szeretnék pusztítani ezt az intézményt, ugyanazok az erők, amelyek felrobbantották. Ugyanazoknak az erőknek van jog- és gondolatfolytonossága, amelyek 11 éve mást se csinálnak, csak nagyítóval néznek bennünket, és fogást keresnek rajtunk.

Elmondása szerint a kártérítési ügy szorosan összefügg a színház történetével és jellemével. Úgy látja, nem mérgesedett volna el ennyire a történet, „ha nem lennének erők, amelyek abban érdekeltek, hogy minket meghurcoljanak, állandóan pellengérre állítsanak”. Az előbb volt egy 15 fős tüntetés a Nemzeti Színháznál, verseket, dalocskákat írogatnak rólam. „Erről szól a 11 év, az a csoda, hogy itt tartunk” – fogalmazott.

Mit kíván Vidnyánszky a színészeknek? 

Vidnyánszky Szász Júliáról elmondta, hogy diákként fogta a kezét, szakmailag szépen építette, eljuttatta Júliáig.

Vigyáztam rá, jövőt láttam benne. Tényleg azt kívánom, itt most, hivatalosan, hogy Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia is találjon magának olyan színházat, ahol jobban vigyáznak rájuk, mint ahogy én vigyáztam

– hangsúlyozta a Nemzeti Színház vezetője.

Arra a kérdésre, hogy jövőben akar-e együtt dolgozni Szász Júliával, azt mondta: „Júlia nem akar, beadta a fölmondását, fölmondott. Hosszú időnek kéne eltelnie, hogy ezek a sérelmek, sebek, amiket lehet hogy kölcsönösen okoztunk egymásnak, elmúljanak. De elmúlhatnak” – tette hozzá.

Vidnyánszky Attila a műsorban beszélt nagy sajtóvisszhangot kiváltó, készülő művéről is. A teljes adást ide kattintva tudják megtekinteni.

(Borítókép: Vidnyánszky Attila 2023. szeptember 1-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok