Index Vakbarát Hírportál

Egy magyar orvos gyerekeknek írt arról, hogy élhető túl a borzalom

2024. július 9., kedd 19:18

Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve nyerte az UKLA Book Award, azaz az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját. A nemzetközi hírű magyar orvosprofesszor szerint a kötet nem a halálról, hanem a túlélésről szól.

Az UKLA Book Awards az egyik legrangosabb irodalmi díj az Egyesült Királyságban, amelynek célja a gyermekkönyvek népszerűsítése, hogy a tanárok ösztönözve legyenek abban, hogy megismerjék a közelmúltban megjelent, kiváló minőségű gyermekkönyveket.

A 3–14 év közöttieknek szóló tényirodalom (non-fiction) kategóriában 2024-ben Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyvét díjazták.

A magyar szerző erkölcsi kötelességének érezte, hogy mint holokauszttúlélő történetét megírja a gyerekeknek. A zsűri pedig úgy vélte, hogy Lantos Péter „egyszerű, közvetlen és őszinte stílusában” megélt élménye megfelel a közönségnek, és pozitívan zárul – olvasható az UKLA oldalán.

Ez a könyv nem a halálról, hanem a túlélésről szól.

Lantos Péter ezt nyilatkozta a díjjal kapcsolatban. „Örülök, hogy az Egyesült Királyság Irodalmi Szövetségének legrangosabb díját megkaptam. Mintegy 40 éven át orvostanhallgatókat oktattam, amely emlék külön megbecsülése annak a ténynek, hogy ezt az elismerést tanártársak ítélték oda nekem” – fogalmazott.

Ki Lantos Péter?

Lantos Péter nemzetközi hírű orvosprofesszor, az angol Királyi Akadémia tagja, a nemzetközi Alzheimer Társaság elnöke. 1939-ben Makón született. Kisgyermekkorában kénytelen volt szembesülni a történelem, a háború és a romboló eszmék kegyetlenségeivel. A megpróbáltatások ellenére túlélte a holokausztot, sőt tehetsége, szorgalma, töretlen kitartása révén világhírű szakemberré vált. 1968-tól él külföldön – jelenleg Londonban.

Irodalmi körökben is pozitív visszhangot keltő Sínek és sorsokönéletrajzi regénye 2006-ban jelent meg Nagy-Britanniában, s azóta több kiadást is megért.

Szívszorító történet 

Lantos Péter A fiú, aki nem akart meghalni című könyve idén jelent meg a Kolibri Kiadó gondozásában, méghozzá a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja (április 18.) 80. évfordulóján. 

A fülszöveg szerint „Péter Makón él, összetartó nagy család szeretetében, a tisztes családi vállalkozás nyújtotta biztonságban, viszonylagos jólétben.

Ám eljön 1944 márciusa, és a kisfiúnak szembesülnie kell azzal, hogy zsidónak lenni sokak szemében megbocsáthatatlan bűnnek számít.

Lantos még nincs ötéves, amikor el kell indulnia a nyolc vonatozásból és két buszozásból álló „nagy utazásra”, amelynek legtávolabbi pontja a bergen-belseni koncentrációs tábor, ahonnan csak azért térhet vissza élve, mert okos, erős édesanyja a legnagyobb szörnyűségek közepette is hősiesen óvja, védi.

Elgondolkodtató, szívszorító történet arról, hogyan élte túl a vidéki kisgyerek a 20. század egyik legrémesebb gaztettét, a holokausztot.

Rovatok