Index Vakbarát Hírportál

Nem csillapodnak a kedélyek, újabb színművész bírálta Vidnyánszky Attilát

2024. július 9., kedd 14:55

A Nemzeti Színház elé tervezett tüntetés fizikálisan nem mozgatott meg sok embert, az intézmény főigazgatójának ATV Egyenes beszéd című műsorában elhangzó mondatai azonban már annál inkább felkavarták a vizet. Vidnyánszky Attila az adásban beszélt többek között a még ősszel súlyos balesetet szenvedett Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó kártérítési ügyéről, illetve a Nemzeti Színházat elpusztítani vágyó erőkről és a múlt eltörléséről. Most Molnár Áron színművész üzent az igazgatónak a közösségi médiában, reagálva az ATV-ben elhangzottakra.

Ahogy azt már korábban megírtuk, kemény vita alakult ki a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila és a 2023 őszén súlyos balesetet szenvedett Szász Júlia színésznő között. A direktor most az ATV Egyenes beszéd című műsorában fogalmazta meg véleményét, amely számos emberben felháborodást okozott.

Molnár Áron (Noár) egy hosszú Facebook-bejegyzésben fejezte ki véleményét. A színész úgy látja, hogy az igazgató nem tudja felmérni, hogy a támadások valójában nem a Nemzeti Színház elleni merényletek, hanem az ő személye okozta közfelháborodásra való reakciók.

Ez az interjú után hogyhogy nem áll fel a Nemzeti Színház társulata és kérik Vidnyánszky lemondását? Van itt minden a Nemzeti Színház igazgatója részéről: áldozathibáztatás, összeesküvés elméletek, felelősséghárítás... Miből gondolja a társulat bármely tagja, hogy velük nem pont ugyanez történne meg? Miből gondolják, hogy őket nem szúrná hátba, nem árulná el abban a pillanatban Vidnyánszky, amint veszélyeztetve érezné a pozícióját? Döbbenetes, ahogy Horváth Lajos Ottóról beszél. A »mi« és »ők« narratívát már oly sokszor hallottuk, visszatér a »gyilkos erők« kifejezés, az »erő« ami azon munkálkodik, hogy »elpusztítsa« a Nemzeti Színházat. Nem Attila, senki nem akarja elpusztítani a Nemzeti Színházat, pont, hogy meg kell menteni. Tőled. Ahogy a társulatot is és az egész magyar kulturális közösséget

– fogalmaz bejegyzésében a színművész.

A közös cél

Külön elmeséli azt az esetet is, amikor ő és majd egy tucat színésztársa felmondott a Vígszínházban Eszenyi Enikő lemondását követelve, majd a színházi dolgozókkal kiegészülve miként nőtt a vizsgálatot és lemondást követelők száma száz fölé. Molnár Áron szerint senki sem képes akkora hatást gyakorolni a színházi vezetésre, mint az ott dolgozók, ezért sem érti, hogy a Nemzeti Színház alkalmazottai miért nem tesznek semmit.

Egy későbbi bejegyzésben a színművész tovább boncolgatta Vidnyánszky Attila ATV-s beszélgetését, ahol kitért külön a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyére. Elmondása alapján a direktor a múlt eltörléséről beszél, holott ő is ugyanezt teszi.

Az egyetem történetét elmesélő oldal, amely részletesen levezeti az intézmény életútját az 1860-as évektől, az ezredfordulónál megszakad, majd a 2001 és 2020 közötti időszakról semmi sem található, mintha nem is lett volna – cikkünk megjelenésekor ez továbbra is fennáll.

Rovatok