Index Vakbarát Hírportál

Elindult a számháború Vidnyánszkyék és a balesetet szenvedett színészek között

2024. július 10., szerda 13:22

Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház balesetben megsérült színésze közleményben reagált Vidnyánszky Attila igazgató sajtóban hangoztatott kijelentéseire. A színművész szerint „nem először és nem egyszer teljesen fals és valótlan adatok jelentek meg a Nemzeti Színház igazgatójának részéről azon összegekről, amelyeket a baleset kapcsán állítólagosan kaptam, kaptunk”. A Nemzeti Színház vezetősége hamar reagált Horváth Lajos Ottó gondolataira.

Ahogy azt már korábban megírtuk, kemény vita alakult ki a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila és a 2023 őszén súlyos balesetet szenvedett Szász Júlia színésznő között. A direktor most az ATV Egyenes beszéd című műsorában fogalmazta meg véleményét, amely számos emberben felháborodást keltett.

Vidnyánszky Attila egyebek mellett ezt mondta: „Horváth Lajos Ottó 6 millió 300 ezer forintot kapott eddig, amelyből 2,4 millió forint a táppénz, de az így is 4 millió forint. Nagyon kevés táppénzt kapnak.” Megjegyezte, hogy Horváth Lajos Ottóval van egy vitájuk a kárban való felelősség tekintetében, mert ő tartotta a kezében Szász Júliát. „És nem oda ment, ahová 33-szor és ugyanennyi próba alkalmával ment, hanem egy másik irányba indult el, és leesett” – fogalmazott Vidnyánszky az esettel kapcsolatban.

Horváth Lajos Ottó most közleményben reagált a Nemzeti Színház főigazgatójának kijelentéseire. 

A Jászai Mari-díjas színművész mindenekelőtt leszögezte, hogy nem áll szándékában a nyilvánossághoz fordulni. Ezt abban a reményben tette, hogy a kártérítési ügyükben sikerül korrekt, konfliktusmentes és emberi tárgyalásokkal megegyezni.

Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt, olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell. A Nemzeti Színház jogtanácsosa külön felhívta ügyvédeim figyelmét az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló MÜK- (Magyar Ügyvédi Kamara) szabályzatra, és nyomatékosan jelezni kívánta, hogy »valamennyi peren kívüli egyeztetés során megküldött minden dokumentum, így különösen bármely egyezségi javaslat és ajánlat, bizalmas. Mindez vonatkozik valamennyi korábbi levelezésre és ajánlatra«.

Horváth úgy véli, ugyancsak „nem túl barátságosan nem járultak hozzá ahhoz, hogy a peren kívüli egyezségi folyamatban keletkező bármely dokumentumról a nyilvánosság előtt bármilyen formában nyilatkozzunk. Ez ugyanis veszélyeztetné az egyezségi tárgyalásokat” – írta.

Teljesen fals adatok jelentek meg

A Jászai Mari-díjas színművész szerint megértésüket, teljes diszkréciójukat és titoktartásukat kérték.

Az sem esett kifejezetten jól, hogy az évadzáró társulati ülésen nagy nyilvánosság előtt, a társulat jelen lévő tagjaihoz szólva a nekem állítólagosan folyósított gáláns összegekről beszélt az Igazgató Úr. Nem először és nem egyszer teljesen fals és valótlan adatok jelentek meg a Nemzeti Színház igazgatójának részéről azon összegekről, amelyeket a baleset kapcsán állítólagosan kaptam, kaptunk.

Horváth Lajos Ottó úgy véli, hogy kényszerhelyzetbe került, így el kell mondania, hogy „az egyértelműen maradandó fogyatékossággal (sajnos ennek megítéléséhez nem kell egy évet várni!) járó balesetem kapcsán milyen összegeket kaptam, és legfőképpen kitől:

A Jászai Mari-díjas színművész bejegyzésében azt is hangsúlyozta: „az adásban elhangzottakkal szemben nem kaptam a biztosítótól kettőmillió-négyszázezer forintos ajánlatot, vagy azt nem juttatták el sem nekem, sem jogi képviselőimnek”.

Egyébként én végig a munkáltatómmal szerettem volna kapcsolatban lenni, vele megegyezni, és nem a biztosítóval. Vidnyánszky Attila Igazgató Úr nyilatkozatában leszögezte, hogy jogi képviselőim a személyes megbeszélés során a teljes körű egyezségi ajánlat összegét megjelölték, arra ők ott, rögtön, a Nemzeti Színház nevében ellenajánlatot tettek. Ezzel szemben a valóság az, hogy a jogi képviselőim ajánlatára sem ott, sem azóta konkrét, számszerű válasz nem érkezett. A sérüléseimen túl az fájt a legjobban, hogy Igazgató Úr engem a saját balesetemért is felelőssé tett – noha ennek megítélése az igazságszolgáltatás és nem az ő feladata.

Horváth megfogalmazása szerint a büntetőeljárásról eddig kevés szó esett, de mindenki figyelmébe ajánlja a Fővárosi Főügyészség közleményének ezen részeit:

„A nyomozás adatai alapján az ügyészség szerint egyértelműen megállapítható, hogy a sértettek sérülésének oka az volt, hogy a színházi díszletelem az előadások biztonságos lebonyolítására nem volt alkalmas.” Illetve: „az ügyészség nyomozati utasításokat adott arra nézve, illetve annak érdekében, hogy a vonatkozó foglalkozási szabályok és az azok betartásáért felelősök teljeskörűen tisztázásra kerüljenek. Ezek végrehajtása után lehet majd csak állást foglalni abban a kérdésben, hogy pontosan mely szabályok megsértéséért és kit vagy kiket terhelhet a megalapozott gyanú.”

A fenti közlemény megjelent a Magyar Nemzet online felületén, 2024. május 9-én, vagyis a felelősség kérdését Igazgató Úr – a terhemre – előre hozta. Továbbá Vidnyánszky Attila Igazgató Úr azon egyértelmű sejtetését, amely szerint mi árulókként a nemzet és a Nemzeti Színház ellenségei lennénk, és bennünket bizonyos politikai erők mozgatnának és befolyásolnának, ezt a leghatározottabban visszautasítom

– írta közleményében Horváth Lajos Ottó.

Itt a Nemzeti Színház válasza

A Nemzeti Színház Facebook-oldalán közzétett közleményben reagált Horváth Lajos Ottó szavaira. Az intézmény vezetése az alábbiakról tájékoztatja a közvélemény: „Nemzeti Színház által kifizetett »gyorssegélyek« összege 2 × 901 000 forint volt, mely összegek tartalmazzák a művész nyugdíjalapját növelő járulékokat is, ez összesen 1 802 000 forintot jelent. 765 850 forint összeget utalt számára a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a színház balesetbiztosításának terhére 150 500 forint került kiutalásra.

„A szakszervezet 780 000 forintos további összeggel támogatta Horváth Lajos Ottót, a június 14-én beérkezett, munkaviszonya megszüntetésére irányuló kérelméig 2 477 275 forint táppénz került kiutalásra. A Nemzeti Színház felelősségbiztosításának terhére 1 000 000 forintos kártérítési előlegben részesülhetett Horváth Lajos Ottó. A fenti összegek 6 975 625 forintot jelentenek, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a biztosító által a károsult számára keretveszteség és kamatai jogcímen kalkulált 2 236 265 forintos kártérítési összeg elfogadásáról még nem érkezett Horváth Lajos Ottótól válasz” – írják, majd hozzáteszik, hogy a kártalanítás további részét képezi a többmilliós összeget kitevő sérelemdíj, melynek összegéről zajlanak az egyeztetések.

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a peren kívüli megegyezésnek részünkről nem a kért kártérítési összeg képezi az akadályát, hanem az abban való megegyezés hiánya és annak el nem ismerése, hogy a baleset bekövetkezéséért nem kizárólag a Színház tehető felelőssé, hanem abban maga a sérült, Horváth Lajos Ottó is szerepet játszhatott. Amennyiben ebben az elvi kérdésben sikerül közelítenünk az álláspontjainkat, és ezt egy peren kívüli egyezségben is rögzíteni tudjuk, a Színház részéről nagyon közelinek látjuk a peren kívüli békés megegyezést

– olvasható a bejegyzésben.

Ez történt eddig

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, 2023 novemberének elején a magyar színházi élet egyik legsúlyosabb balesetében megsérült a Nemzeti Színház két színésze, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó. Olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy mindkettejüket meg kellett műteni. Az esetet követően Vidnyánszky Attila lemondott posztjáról, amit Csák János kulturális és innovációs miniszter nem fogadott el, de még ennél is érdekesebb, ami ezután történt: a kulturális élet szereplői, vezetői egymást túllicitálva igyekeztek őt maradásra bírni és a szolidaritásukról biztosítani. Végül Vidnyánszky Attila visszavonta lemondását.

Februárban Vidnyánszky Attila miatt 86 napig nem tudtak új tagot választani a Nemzet Színészei, májusban pedig egy huszonnégy éves szokást szakított meg azzal, hogy a Nemzeti Színház igazgatójaként nem hívta fel Kulka Jánost, amikor Tordy Géza halála után őt választották a Nemzet Színészének.

Májusban kiderült, hogy 22 év után távozik a Nemzeti Színház társulatából Udvaros Dorottya, Vidnyánszky Attila ugyanis közölte vele, hogy nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződését. A színésznő szerint ennek az az oka, hogy a kormány elvont 380 millió forintot a színháztól, amit nem sikerült pótolni. Udvaros Dorottya távozásán túl nem tér vissza a még 2023-ban súlyos balesetet szenvedett Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia sem. Ezenfelül Barta Ágnes és férje, Mészáros Martin, illetve Szép Domán és Szabó Sebestyén László is felmondott, Farkas Dénes pedig már korábban távozott az intézménytől.

(Borítókép: Horváth Lajos Ottó és Vidnyánszky Attila. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok