Index Vakbarát Hírportál

Újabb sztrájk kezdődhet az Operaházban az elbocsátások miatt

2024. július 11., csütörtök 15:33

Amennyiben a munkáltató az érveiket továbbra sem veszi figyelembe, és az elbocsátásokkal összefüggő intézkedéseket nem módosítja, úgy a szakszervezet a munkahelyek védelmének érdekében a megállapodásig tartó sztrájkot hirdet – erről tájékoztatta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) a tagságot. Az Intézményi Érdekegyeztető Tanácson (IÉT) emellett sérelmezték azt is, amit az Ókovács Szilveszter főigazgató a társulati ülésen mondott.

Bár a szakszervezetek a sztrájkot követően békejobbot nyújtottak, azt a főigazgató – mint később kiderült – csupán látszólag fogadta el – ezt írta az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ) abban az Indexhez is eljutott, 2024. július 10-én kelt levélben, amelyben tájékoztatta a tagságot a Magyar Állami Operaház vezetőségével történt érdekegyeztető ülésről. Mint írják, 

a munkáltató elismerte, hogy megsértette a kollektív szerződés előírását

azzal, hogy az érdekegyeztető ülés – amelyet többek között az elbocsátások miatt kezdeményeztek a szakszervezetek – nem a múlt héten valósult meg.

Dörgedelem a zenekarnak 

Napirend előtt a szakszervezetek nehezményezték a társulati ülésen történteket, amelyről az Index egy kiszivárgott felvétel alapján elsőként számolt be. Azt nehezményezték, hogy a főigazgató a „közös örömzenélésként” meghirdetett kötelező részvételt tetézte azzal, hogy 

az alkalmat arra használta fel, hogy körülbelül 50 percen át tartó, sértett monológban szapulta a társulatot, amiért egymás iránt szolidárisak voltak, és élni merészeltek alkotmányos jogukkal.

Szóvá tették azt is, hogy a zenekar tagjai „a színpadon ülve voltak kénytelenek végighallgatni a háttal álló főigazgató nekik címzett dörgedelmeit. Sajnáljuk, hogy az eltelt idő alatt nem tartotta szükségesnek az önvizsgálatot, és fel sem merült benne, hogy mi/ki okozta a Magyar Állami Operaház 140 éves fennállásának első olyan sztrájkját, amely miatt előadások hiúsultak meg vagy maradtak el”.

Árulkodó jegytérkép

A korábban beterjesztett napirendi pontokról tájékoztatva az ODFSZ ezt írta: 

Újabb sztrájk

Ezt követően került sor az elbocsátások miatt kezdeményezett kollektív munkaügyi vita első tárgyalására. A szakszervezetek elmondták, hogy korábbi álláspontjuk ez ügyben változatlan. „Amennyiben a munkáltató érveinket és véleményünket továbbra sem veszi figyelembe, és eddigi, az elbocsátásokkal összefüggő intézkedéseiket nem módosítják, úgy szakszervezeteink a munkahelyek védelmének érdekében megállapodásig tartó sztrájkot fognak hirdetni.”

A munkáltató ígéretet tett a szakszervezetek érveinek megfontolására, és arra, hogy annak eredményéről mihamarabb írásbeli tájékoztatást ad. Ezt követően kerül sor az újabb tárgylásra, amely a szakszervezetek reményei szerint megállapodással zárulhat.

Mint korábban megírtuk, kemény hangú levélben kérték számon Ókovács Szilveszteren az elbocsátásokat a szakszervezeti vezetők. Szerintük a mostani felmondások

valódi célja a megfélemlítés és a megtorlás, 

az elbocsátott munkavállalók zöme pedig olyan kilátástalan élethelyzetbe került, amelynek nyomán egyéni tragédiák bekövetkeztétől is okkal kell tartani. A szakszervezetek az felmondások visszavonását követelték, ennek teljesülésére kezdeményezték a kollektív munkaügyi vitát.

(Borítókép: Operaház. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok