Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot kezdeményez a szakszervezet, szigorúan érzékeny adatokat osztott meg a Nemzeti Színház

2024. július 11., csütörtök 16:51

A segélyezettek személye, a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat. A munkáltató nem hivatkozhat a szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintett személyét. Mivel jelen esetben ez megtörtént a Nemzeti Színház közleményében, a Színházi Dolgozók Szakszervezete vizsgálatot kezdeményez, hogy kiderítse, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) közleményben tette egyértelművé az elmúlt időszakban történt munkahelyi balesetekkel kapcsolatos álláspontját. 

A SzíDoSz-nak csaknem 1600 olyan művész és színházi dolgozó a tagja, akik az építkezési területekhez hasonló munkakörülmények között dolgoznak. Ez az „üzem” rengeteg odafigyelést igényel, és ugyanennyi veszélyt is hordoz – írják az Indexhez eljuttatott állásfoglalásukban. 

A Nemzeti művészei nem igényelték a képviseletet

A színházi balesetekkel kapcsolatban egyértelművé teszik, hogy bár a színházi szakma minden munkavállalójáért felelősséget éreznek, de – a jelenlegi jogszabályi környezetben – felelősséget vállalni csak tagjaikért tudnak. „Aktívan fellépni pedig csak azokban az intézményekben van lehetőségünk, ahol tagjaink száma eléri azt a szintet, amely szakszervezeti alapszervezet létrehozásához szükséges.

Szeretnénk tisztázni, hogy a Nemzeti Színházban nincs alapszervezetünk, a balesetben érintett művészek nem a szakszervezet tagjai, így a konkrét ügyben nincs jogalapunk a vizsgálatokban és az eljárásban részt venni. Az érintett művészeket ugyanakkor a SzíDoSz korábbi vezetősége és az áprilisban felállt új elnökség is megkereste. Segítségünket felajánlottuk. Képviseleti hozzájárulásunkat a művészek nem igényelték, ezért ebben az ügyben nincs jogosultságunk érdemileg cselekedni, továbbá nyilatkozni

– írj a Színházi Dolgozók Szakszervezete, hozzátéve: „A PS Produkció vendégjátéka során a Vígszínházban megsérült kollégánk esetében – mivel ő szakszervezeti tag – ennek ellenkezőjéről számolhatunk be. A SzíDoSz által kínált valamennyi segítséget igénybe veheti, és a lehetőségek nagy részével élt is.”

Szigorúan érzékeny személyes adat

A szakszervezet fontosabbnak tartja, hogy megszülessen az a szakmai minimum, amelyhez igazodni tud mindenki ezen a területen, ennek érdekében párbeszédet kezdeményeznek. Felhívásukat elküldték a Magyar Teátrumi Társaságnak, a Maszk Országos Színészegyesületnek, a Független Előadó-Művészeti Szövetségnek és a Magyar Színházi Társaságnak is, hogy 

a színházi dolgozók fizikai és mentális egészségét veszélyeztető körülményeket megváltoztassák.

„A SzíDoSz ezúton szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy az általunk végzett segélyezés, a segélyezettek személye, valamint a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat. Mindezek nyilvánosságra hozataláról kizárólag a segélyezett dönthet. A munkáltató nem hivatkozhat a szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintett személyét. Mivel jelen esetben ez megtörtént, vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz” – írják a közleményben. 

Felhívják a figyelmet továbbá arra is, hogy a médiavisszhangot kiváltó színházi balesetek ügyében hatósági vizsgálatok folynak, a balesetek okainak, felelőseinek felkutatása és megnevezése a megfelelő hatóságok, a felelősségre vonás pedig az igazságszolgáltatás feladata, hangsúlyozzák, majd így zárják a közleményt: „A balesetben érintett művészek felé – mint ahogyan korábban személyesen – ezúton is együttérzésünket fejezzük ki, és ajánlatunkat az aktív segítségnyújtásra továbbra is fenntartjuk.”

Kényszerhelyzet

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Horváth Lajos Ottó a Facebookon reagált Vidnyánszky Attila kijelentéseire.

Sajnálom, hogy a titoktartási megállapodásunk ellenére, idő előtt olyan információk kerültek nyilvánosságra, amelyeket cáfolnom kell. A Nemzeti Színház jogtanácsosa külön felhívta ügyvédeim figyelmét az ügyvédi hivatás etikai szabályairól és elvárásairól szóló MÜK- (Magyar Ügyvédi Kamara) szabályzatra, és nyomatékosan jelezni kívánta, hogy »valamennyi peren kívüli egyeztetés során megküldött dokumentum, így különösen bármely egyezségi javaslat és ajánlat bizalmas. Mindez vonatkozik valamennyi korábbi levelezésre és ajánlatra«.

Horváth Lajos Ottó úgy véli, hogy kényszerhelyzetbe került, így el kellett mondania, hogy „az egyértelműen maradandó fogyatékossággal (sajnos ennek megítéléséhez nem kell egy évet várni!) járó balesetem kapcsán milyen összegeket kaptam, és legfőképpen kitől”.

(Borítókép: Magyar Nemzeti Színház. Fotó: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok