Index Vakbarát Hírportál

A legismertebb magyar, aki nem félt kockáztatni

2024. július 13., szombat 06:09

Rubik Ernő, a(z egyik) legismertebb magyar 80 éves lett. A világhírű logikai kirakós, a Rubik-kocka megalkotójának érdeklődése már kamaszként a matematika felé tendált, korrepetálással keresett pénzt. Ekkor azonban még maga sem gondolta, hogy egyszer a diákjai számára készített kockával beírja magát a történelemkönyvekbe. Az 1944. július 13-án született Rubik Ernőt születésnapján kvízzel köszöntjük.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Állami Díjas magyar szobrász, építész és feltaláló Rubik Ernő fiatal tanárként alkotta meg a kockát, amely aztán a popkultúra meghatározó részévé vált.

A Budapesti Iparművészeti Főiskola oktatója nem számított átütő sikerre, globális népszerűségre, csupán érdekesnek találta a kockát, ahogy a környezete és a tanítványai is.

Eleinte azt hitte, eladhatatlan tárgyat alkotott, mivel túl nehéz megoldani a kirakóst.

Ez az elmélete azonban megdőlt, nem is kicsit. Alig néhány évvel a kocka megalkotása után már több mint egymillió darabot adtak el belőle itthon, igaz, szinte aprópénzért. Az áttörést a tengerentúlra való kijutás hozta meg. Bár eleinte az Egyesült Államokból sem dőlt a pénz (a szocializmusban korlátozták, mennyi profitot hozhat be valaki Magyarországra), Rubik szépen, lassan megkapta méltó fizetségét a rendkívüli szabadalomért.

Rubik 1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására, végül majdnem három évvel később, 1977. december 31-én kapta meg.

A találmány lényege abban van, hogy a nagy kockát alkotó 27 elem szétszedés, tehát a nagy kocka megbontása nélkül hozható új helyzetbe, aminek eléréséhez egyetlen homológ művelet: a nagy kocka bármelyik lapját alkotó kilenc kis kockának elforgatása szükséges

– áll a szabadalmi leírásban.

Rubik sosem kedvelte a hírnevet, a felhajtást, interjút is keveset adott életében, inkább a családjára és az oktatásra koncentrált, és koncentrál a mai napig. Szerény életet él, a teleket a kellemesebb klímájú Spanyolországban tölti feleségével.

Születésnapi kvízünk segítségével most ön is tesztelheti, mennyit tud Rubik Ernőről.

(Borítókép: Rubik Ernő 2020. január 29-én. Fotó: Daniel Karmann / picture alliance / Getty Images)

Rovatok