Index Vakbarát Hírportál

Hatvanmilliós BMW-vel parkol az Operaház királyi felhajtóján Ókovács Szilveszter

2024. július 17., szerda 18:42 | aznap frissítve

Hiába biztosítottak neki főigazgatói tevékenysége kezdetekor hivatali személygépkocsit, Ókovács Szilveszter mégis a BMW által biztosított egyik luxusautót használja, amely annak a luxusflottának a része, melyet a BMW egy együttműködés keretében az Operaház elismert művészeinek biztosít. A szakszervezetek szerint felháborító, hogy ezeket a járműveket épp azok nem használhatják, akik jogosultak lennének rá.

A BMW Group Magyarország 2015-ben mobilitási partnerséget indított a Magyar Állami Operaházzal, amelynek keretében többek között legújabb modellekből válogatott autóflottát biztosítanak az Operaház részére – írja a Magyar Narancs.

A lap szerint a probléma ezzel az, hogy az Operaház vezetői döntenek arról, mely operaházi dolgozó használhatja azokat, így a rendszeresen cserélt luxusflotta használatára az operaházi vezetők leginkább magukat tartották érdemesnek. Mi több, a jelenlegi flotta egyik csúcsmodelljét az Operaház első embere, Ókovács Szilveszter főigazgató kezeli, parkoltatására pedig rendszeresen az úgynevezett királyi felhajtót veszi igénybe.

A főigazgató által is használt BMW X5-ös széria plug-in hibrid példányai alsó hangon meghaladják a 45 millió forintot, a benzines modell pedig akár a 65 millió forintot is elérheti. Ókovács Szilveszter számára egyébként nélkülözhető lehetne a partnerségi BMW használata, ugyanis főigazgatói tevékenysége 2012-es kezdésekor biztosítottak számára hivatali személygépkocsit.

A szakszervezeteket mélyen felháborította az eset, és elfogadhatatlannak tartják, hogy miközben a BMW eredetileg a népszerű, állami elismerésekkel is díjazott művészek számára biztosította a járműveket, azokat pont ők nem használják.

Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke már évekkel ezelőtt levélben jelezte a BMW GmbH vezetőségének, hogy a rendelkezésre bocsátott járművek a BMW által remélt küldetést nem tudják teljesíteni, mivel az Operaház művészei kizárólag reklámfotózásokkor élvezhetik azokat.

Az egyébként nekik szánt autókat a kezdetektől fogva kizárólag a kapzsisággal túlfűtött és narcisztikus hajlamtól terhelt, az állam által kinevezett felsővezetők használják. Azon vezetők, akiknek egyébként hivatalból jár az Operaház biztosította szolgálati gépkocsi. Igaz, ezek az autók kevéssé emblematikus márkájúak, a megjelenésük szerényebb, és alacsonyabb komforttal rendelkeznek. Így érthető, hogy a hivatali vezetőség – a főigazgatóval az élen – nem tud ellenállni a csábító kísértésnek

– hívta fel a figyelmet a szakszervezeti vezető.

Az érdekvédelmi szervezet erősen visszatetszőnek tartja, hogy „a művészi képességekkel, múlttal és elismertséggel nem bíró személyek a hivatali hatalmukat kihasználva, az arra jogosult érdemeseket megfosztják a BMW által kölcsönös előnyök alapján nyújtott nagyvonalú lehetőségtől”.

A szakszervezet vezetője kérte a BMW elnökét, rendelje el az Operával kötött szponzorálási szerződés felülvizsgálatát, és követelje meg, hogy az Operaház főigazgatója a BMW által elérni kívánt cél megvalósításának érdekében kizárólag az arra érdemes operaházi művészek számára kínálja fel a gépkocsik használatát. A BMW erre azt válaszolta, hogy az autók használatára megfelelő operaházi munkatársak kiválasztását az Opera vezetőire bízták.

A szakszervezetek az Opera vezetőinek BMW-autókkal való urizálását kirívóan erkölcstelennek tartják most, amikor elbocsátásokat hajtanak végre arra hivatkozva, hogy költséget takarítsanak meg

– olvasható.

Bárány Balázs felháborítónak tartja a luxusautók vezetőségi használatát abban a helyzetben, amikor a főigazgató társulati ülésen azzal is érvel a megtakarítások szükségessége mellett, hogy ötéves laptopjának az akkumulátorcseréjére sincs már pénz. Eközben a Magyar Narancs úgy tudja, az Opera a BMW-flotta tisztántartásához külső vállalkozást foglalkoztat, amelynek munkatársa az Eiffel Műhelyházhoz száll ki, hogy havonta több százezer forintért takarítsa a járműveket.

Rovatok