Index Vakbarát Hírportál

DK: Demeter Szilárd szerint csak úgy lehet béremelés, ha van leépítés

2024. július 20., szombat 18:14

Barkóczi Balázs, a Demokratikus Koalíció (DK) szóvivője online sajtótájékoztatót tartott szombaton „Teljes a zűrzavar a kultúrában” címmel. A politikus azt állítja, hogy Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója csak egy leépítés után adna béremelést az intézmény dolgozóinak.

„Teljes a zűrzavar a kultúrában” címmel tartott sajtótájékoztatót szombaton a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője szerint bő egy hónappal ezelőtt állománygyűlést tartott a Magyar Nemzeti Múzeumban Demeter Szilárd.

A politikusnak a kulturális dolgozók hívták fel a figyelmét arra, hogy az intézmény vezetője többek között azt mondta, hogy „csak úgy lehet béremelés a kultúra területén, ha leépítenek, de ő nem tudja, kit kellene kirúgni, mondják meg inkább az ott dolgozók”. Hozzátette, hogy a költségvetési helyzet miatt a bértömeget nem tudják növelni, így „radikális megoldásként kevesebbeknek tudnánk többet fizetni”.  

Az állománygyűlésen állítólag Demeter Szilárd arra kérte az embereket, hogy mondják meg, hogy ki menjen és ki maradjon, mivel még nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy megalapozott személyi döntéseket hozzon”. 

Barkóczi Balázs kiemelte, hogy Demeter Szilárd beszéde azt bizonyítja, hogy a kultúra vezetője nem tud megalapozott döntéseket hozni a kultúráról.

Felelős vezető olyat sehol soha nem mond, hogy csak akkor lesz béremelés, ha a dolgozók kevesebben lesznek, de ő személy szerint nem tudja, hogy kiket is kellene kirúgni. Így egy kisvállalkozást sem lehet elvezetni, nemhogy a magyar kultúra csúcsintézményét

– hangsúlyozta Barkóczi Balázs.

Hozzátette, hogy amit Demeter Szilárd csinál, az a kulturális intézményeink lezüllesztése és szétverése.

Rovatok