Index Vakbarát Hírportál

Sok a támogatás, de kevés a néző – derül ki a Nemzeti Színház éves beszámolójából

2024. július 23., kedd 18:03

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) tavaly több mint 2,6 milliárd forint működési alaptámogatást nyújtott a Nemzeti Színháznak – tudatta Vidnyánszky Attila az éves beszámolójában. Az igazgató jelentéséből az is kiderült, hogy az intézménynek csaknem 99 ezer nézője volt egy év alatt, azonban a fizető nézők aránya 66,8 százalék lett, amely jelentősen rosszabb, mint az ezt megelőző évben, amikor 72,3 százalék volt.

Megtartotta a Nemzeti Színház gazdasági, szakmai és közhasznúsági beszámolóját az intézmény igazgatója, Vidnyánszky Attila. A jelentés a 2023 január 1-től december 31-ig tartó időszakot öleli fel.

Mint kiderült, az elmúlt évben 27 140 forint állami támogatás jutott a színház minden egyes nézőjére, azaz 700 forinttal több, mint a megelőző évben. A Revizor azt írja, ehhez az kellett, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) 2 685 619 789 forint működési alaptámogatást nyújtson az intézménynek, és hogy 2023-ban a színháznak 98 722 nézője legyen. 

Ám a beszámoló szerint a közel 99 ezer nézőből a fizető nézők aránya mindössze 66,8 százalék, ami azt jelenti, 34 ezer néző színházi élményhez jutását finanszírozta a kormány, és közel 65 ezer ember volt annyira kíváncsi a Nemzeti Színház előadásaira, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet váltson. Ez az arány az előző évben még 72,3 százalék volt – húzta alá a lap.

Összehasonlításként megjegyzik: a hasonló méretű pécsi nemzeti színház 1,6 milliárd forinttal kevesebb támogatást kapott, nézőszáma viszont 23 ezerrel több volt, illetve a jegybevétele is több mint kétszerese lett, mint a Nemzetinek.

A fővárosi fenntartású színházak is jobban teljesítettek

A részben vagy teljesen fővárosi fenntartású színházak közül is több sokkal jobban teljesített, mint a Nemzeti Színház. Az Örkény például majdnem fele akkora társulattal rendelkezik, harmadannyi támogatást (988 millió forintot) kapott, és 84 ezer fizető nézőt hozott 358,9 millió forint jegybevétel mellett.

Viszont nem is teheti meg, hogy kevesebbet hozzon – teszik hozzá – mert fővárosi fenntartásúként el kell érnie a legalább 75 százalékos kihasználtságot. Ugyanakkor a Nemzetinek nincs ilyen kitétele ahhoz, hogy megkaphassa a működési támogatást az államtól. 

A legszembetűnőbb sikert mégiscsak a Vígszínház aratta, amely 2,1 milliárd forint támogatást kapott, 1,6 milliárd forint volt a jegybevétele és 331 ezer nézője volt tavaly.

A lap felhívja a figyelmet arra is, hogy a Nemzeti Színház több száz milliós minisztériumi támogatást vezet át a következő évre. Mint írják, az intézmény a 2023-as adóévre áthozott 513,4 milliót az előző évből, amit nem költött el, hanem a következőre 543-at tolt át. 

Rovatok