Index Vakbarát Hírportál

Sipos Balázs: Senki sem ismerte ki annyira Orbán Viktor észjárását, mint Gazsi

2024. július 24., szerda 16:09

Nemrégiben jelent meg a Kalligram kiadónál Tamás Gáspár Miklós életműsorozatának új darabja, a Világvége III., amely a szerző 2001–2020 között írt politikafilozófiai állásfoglalásaiból és útmutatásaiból közöl bőséges válogatást. Sipos Balázs szerkesztő szerint a filozófus a kegyelmi botrány elemzését jóformán előre elvégezte a tízes években. „Az sem lepte volna meg, ha a rezsim bugyraiból előbukkan egy snájdig, nemzeti konzervatív, fehéringes fiatalember napszemüvegben, és magyar zászlók erdejében elcsavarja a balközép fejét.”

Tamás Gáspár Miklós posztumusz kiadott, a Pesti Kalligram gondozásában megjelent Világvége-könyvsorozatának szerkesztőjével, Sipos Balázzsal most a Litera készített nagyinterjút, amelyben egyebek mellett a filozófus korszakairól, jóslatairól, társtalanságáról és esetleges tévedéseiről beszélgettek.

Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék meghatározó alakja, majd az első szabadon választott országgyűlés szabaddemokrata képviselője volt. Később fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként tette le markánsan névjegyét. 74 évet élt.

Rovatok