Index Vakbarát Hírportál

Ismét kórházba került a szexuális zaklatás miatt elítélt Harvey Weinstein

2024. július 26., péntek 19:27

Az egész világot felháborította, amikor kiderült, mi történik Hollywoodban. Legalábbis ami a Harvey Weinstein-ügyet illeti. A szexuális visszaélések áldozatai nem is hagyták szó nélkül a történteket. Most kórházba szállították a filmipar egyik, ha nem a leggyűlöltebb emberét.

A 72 éves elítélt erőszaktevőt többféle egészségügyi panasszal szállították a börtönkórházba, négy évvel azután, hogy elkezdte letölteni 23 éves szabadságvesztését – áll a képviselői közleményben. A New York-i Büntetés-végrehajtási Minisztérium feljegyzéseiből kiderült, hogy Weinstein a Bellevue-i kórház börtönosztályára került.

A New Yorkban és Kaliforniában elkövetett nemi erőszak vádjával elítélt Weinstein cukorbetegségben, magas vérnyomásban és gerincszűkületben szenved, folyadék van a szívében és a tüdejében, valamint nemrégiben pozitív lett a Covid-tesztje és tüdőgyulladást kapott.

A The Guardian beszámolt róla, hogy a manhattani esküdtek 2020 februárjában bűnösnek találták Weinsteint nemi erőszak vádjában, de a New York-i fellebbviteli bíróság áprilisban hatályon kívül helyezte az ítéletet, és megállapította, hogy Weinstein nem kapott tisztességes eljárást, mert egy bíró helytelenül engedélyezte a vádlók tanúvallomását.

Mérföldkő lett az ügy 

Weinstein, akit többször is kórházban ápoltak Bellevue-ben, tagadta, hogy törvénysértő magatartást követett volna el, valamint hogy úgy létesített valakivel szexuális kapcsolatot, hogy a másik fél nem egyezett bele. Szeptemberben újra bíróság elé állíthatják nemi erőszak vádjával Manhattanben. Ügyvédjei azt mondták, hogy a lehető leghamarabb szeretnének túlesni az eljáráson.

A manhattani kerületi ügyészek azt mondták, hogy „további erőszakos szexuális zaklatásért” szándékoznak vádat emelni ellene, miután több nő vállalta a tanúskodást. Weinstein elítélése mérföldkő volt a metoo-mozgalomban, amelyben a nők 

több száz férfit vádoltak meg szexuális visszaéléssel

a szórakoztatóiparban, a médiában, a politikában és egyéb területeken.

Az esküdtszék megállapította, hogy a Miramax filmstúdió társalapítója 2006-ban szexuálisan zaklatta Miriam Haley egykori produkciós asszisztenst, 2013-ban pedig megerőszakolta Jessica Mann színésznőt. Weinsteint 23 év börtönbüntetésre ítélték.

Rovatok