Index Vakbarát Hírportál

Saját maga alatt vágja a fát a Nemzeti Színház

2024. július 27., szombat 18:02

Megy a számháború a Nemzeti Színház és a Revizor között, amiből, úgy tűnik, az intézmény jön ki rosszul. Egy helyreigazítási kérelemmel még tovább rontották a helyzetüket.

Ahogy beszámoltunk róla, az elmúlt évben 27 140 forint állami támogatás jutott a színház minden egyes nézőjére, azaz 700 forinttal több, mint a megelőző évben. A Revizor hibásan azt írta, ehhez az kellett, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) 2 685 619 789 forint működési alaptámogatást nyújtson az intézménynek, és hogy 2023-ban a színháznak 98 722 nézője legyen.

Ám a beszámoló szerint a közel 99 ezer nézőből a fizető nézők aránya mindössze 66,8 százalék, ami azt jelenti, 34 ezer néző színházi élményhez jutását finanszírozta a kormány, és közel 65 ezer ember volt annyira kíváncsi a Nemzeti Színház előadásaira, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet váltson. Ez az arány az előző évben még 72,3 százalék volt.

Na de mennyi az annyi?

A Nemzeti Színház most helyreigazítási kérelmet küldött a Revizornak. Azt írják, „Orbán Krisztina következtetései továbbra sem helytállóak, mert nem tájékozódott teljeskörűen a Nemzeti Színház 2023. évi beszámolója kapcsán”.

A Nemzeti Színház üzleti jelentésében található, Orbán Krisztina által hivatkozott táblázatában kizárólag azon nézőszámokat tünteti fel, melyek olyan előadásokhoz kapcsolódnak, melyekre a színház jegyértékesítő rendszerén lehet jegyet vásárolni, és/vagy a színház honlapján keresztül lehet regisztrálni, és amely előadások függetlenek a belföldi és külföldi tájelőadásoktól. Az erre vonatkozó adatok a Nemzeti Színház 2023. évi beszámolójának kiegészítő mellékletében szerepelnek

– áll a kérelemben. A végén pedig hozzáteszik, hogy „Az újságíró által meghivatkozott adatok – egyéb helyszínek – a X. Színházi Olimpia helyszíneihez kapcsolódnak – Eiffel Műhelyház, Tüske Csarnok, Bazilika, Hajógyári Sziget. A Nemzeti Színház 2023. évi nézőszáma 111 069 fő volt”.

A lap úgy fogalmazott, hogy a helyreigazítás alapján a nézőszámot túl-, az egy nézőre jutó állami támogatást alábecsülték. Egyik olvasójuk segített is a matekban:

  1. Vagy azt nézzük, hogy hány néző váltott/kapott jegyet a Nemzeti Színház Soroksári úti épületének bármely termébe és bármely előadására, beleértve a vendégjátékokat – ez a 98 ezer.
  2. Vagy azt is megnézhetjük, hogy a Nemzeti Színház saját repertoárját mennyien látták itthon és külföldön: 77 341-en, vagyis ez Vidnyánszky Attila és a Nemzeti Színház saját teljesítménye.

A Nemzetiben játszott vendégelőadásokat – a MITEM-en és a Színházi Olimpián – 33 728 néző látta, ezt levonjuk a 98 ezerből, viszont a maradékhoz hozzáadjuk a Nemzeti Színház tájelőadásait itthon és külföldön, ezeket 12 347-en látták. Így jön ki a 77 341 néző. A Nemzeti Színház úgy jutott a kb. 111 ezres nézőszámhoz, hogy beleszámolta azokat, akik nem az ő előadásaikat nézték, hanem valamelyik vendégjátékot.

A Revizor eredeti cikkéhez mellékelt egy táblázatot is, amelyen a Nemzeti repertoár-előadásainak látogatószáma látható. A nagyszínpadon egy év alatt 85 előadást tartottak, amiért a közönség mindössze 51 százaléka fizetett.

Rovatok