Index Vakbarát Hírportál

Nem várt helyről került elő VIII. Henrik elveszett portréja

2024. július 27., szombat 14:05

VIII. Henrik király híres, sokáig elveszettnek hitt portréját találták meg, miután egy művészettörténész kiszúrta a közösségi médiában megosztott fotó hátterében.

A szóban forgó festmény egykor része volt annak a híres, 22 portréból álló sorozatnak, amelyet Ralph Sheldon kárpitos rendelt meg az 1590-es években. A portré eredetileg a Weston House-ban, Sheldon warwickshire-i otthonában függött, de a gyűjteményből ma már alig néhány maradt fenn.

Adam Busiakiewicz művészettörténész, aki a híres aukciósház, a Sotheby's tanácsadójaként dolgozik, július 4-én szúrta ki a festményt egy X-en közzétett kép hátterében. A portré épphogy látszik rajta, melyet egy fogadás alkalmából osztottak meg a közösségi oldalon, tájékoztatott a The Independent.

Egy blogbejegyzésben a művészettörténész kifejtette, hogy a portré jellegzetes íves teteje a Sheldon-sorozat többi festményére is jellemző. Ráadásul Henrik király e különleges kompozíciója szerepel Henry Shaw antikváriusnak a Weston Hall-i Long Galleryről készült metszetén is. A készletből fennmaradt többi festmény a londoni National Portrait Galleryben, az Eton College-ban és a Knebworth House-ban látható.

Miután a történész felhívta a helyi hatóságok figyelmét a gyanúra, a Warwickshire megyei tanács kérte, hogy ellenőrizze le felfedezését. Azóta a portré a tanács múzeumi gyűjteményébe került további kutatás céljából.

Busiakiewicz elmondta, hogy bár a festmény pontos értékét nem tudja, azonban tisztában van azzal, hogy más Sheldon-művek körülbelül 200 000 fontért keltek el, a sorozatot ugyanis elárverezték. Jelenleg is folyik a kutatás annak megállapítására, hogy mi történt VIII. Henrik portréjával, és hogyan került a Shire Hallba.

Rovatok