Index Vakbarát Hírportál

Johnny Depp gondolt egyet, festett, és milliókat keresett

2024. július 29., hétfő 18:22

Egyes művészek nem csak egy ágazatban képesek alkotni. Ilyen Johnny Depp is, aki a világ egyik leghíresebb és legkeresettebb színésze, turnézik a Hollywood Vampires nevű zenekarával – és megállás nélkül fest. Nem is akárhogyan.

Johnny Depp leginkább hollywoodi filmes munkásságáról ismert, de zenészként és festőként is alkot: 2022-ben kiadta első műgyűjteményét, mindössze néhány héttel azután, hogy megnyerte a volt felesége, Amber Heard elleni rágalmazási pert.

Depp bemutatott egy festményt, amelyet volt partnere, Vanessa Paradis ihletett. A Sky News beszámolójából kiderül, hogy ezt így jellemezte: „ő minden, ami én soha nem lehetnék”. Ez a színész legújabb, négy tarotihletésű műalkotásból álló gyűjteményének része. A 61 éves színész elmondta, hogy A szerelmesek, A császár és Az erő, valamint A császárné kép megalkotásánál az életéből, álmaiból és színészi karrierjéből merítkezett.

A császárné tisztelgés Paradis és Depp gyermekei, Lily-Rose és Jack anyja előtt, és az egyik régi festményén alapul, amelyet Paradis 2007-es Divinidylle albumának borítójához használt. Ezen egy elhomályosított koronát viselő nő portréja látható.

Nagyon-nagyon közel álltunk egymáshoz néhány évtizede. Ismerem őt, és tudom, ki ő legbelül. Ő minden, ami én soha nem lehetnék… Úgy néz ki a korona, mint ami átvészelte a viharokat. Egy bizonyos bátorságról és elkötelezettségről tanúskodik. Bármi történik is a mögötte lévő világban, még mindig ragyog

– mondta Depp.

Az elefántok titokzatos lények

Depp és Paradis 1998 és 2012 között volt együtt. Hearddel, akivel a 2011-es Rumnapló című film forgatásán találkozott, röviddel a szakításuk bejelentése után kezdett randizni.

Az elefánt által ábrázolt Erő is a Paradisszal való kapcsolatához kötődik. Depp azt mondja, hogy a képet szintén az egyik korábbi festménye ihlette, amelyet akkor készített, amikor első gyermeküket várták.

Akkor készült, amikor Vanessa valószínűleg hat vagy hét hónapos terhes volt. Az elefántok titokzatos lények. Nincs fenyegetés a csontjaikban. A végsőkig védik sajátjaikat minden ellenséggel szemben. Valódi empátia van bennük, és nagyon-nagyon okosak. Elképesztően hűségesek

– állítja Depp.

A Sky News szerint Depp úgy írja le a The Loverst, mint „a történet kezdetét”, ahol egy férfialak rózsát tart a kezében, és „védi” a női alakot. Azt mondja azonban, hogy a császárban, az arctalan alakban, nem feltétlenül lehet megbízni. „Pótolható. Eldobható. Én biztosan nem tudnám, nem merném a saját arcomat adni császárként. Soha. A császár kissé arctalan, mert ha a császárt a császárné mellé helyezi, kiben bíznál jobban? A császárnéban.”

Mágikus tarot

A színész azt mondja, hogy mindig is rendkívül kíváncsi volt a tarotra, és hogy a festmények tartalmazzák élete bizonyos időszakait. Mindegyik kártyát ábrázoló festmény az ő elképzelése a tarotkészletéről.

Depp néhány órával az első művei megjelenése után milliókat keresett.

Na de mi is az a tarot? Egy 78 lapból álló kártyacsomag, melyet kártyajátékra és jóslásra használnak. A kártyák egyik oldalán szimbolikus képek találhatók, a másik oldaluk egyforma színű és mintázatú. Eredete ismeretlen. Vélhetően keletről származik, cigány jövendőmondók, egyiptomi mamelukok és mór hódítók terjeszthették el Európában. Vannak, akik Atlantisz ősi tudását vélik benne „felfedezni”, de sokan csak egy egyszerű, szórakoztató jóskártyának tekintik.

Ez a kultúra ihlette meg Puzsér Róbertet is, amikor könyvet írt. A Metafizika az Index Könyvek gondozásában jelent meg.

Nehéz évek

Johhny Depp az év elején tért vissza a mozivászonra a Jeanne Du Barry című történelmi drámában. Ez volt az első nagyobb filmes szerepe a Heard ellen az Egyesült Államokban, és a The Sun újság kiadója ellen az Egyesült Királyságban indított perek után – utóbbinál, a 2020-as ügyét követően a Legfelsőbb Bíróság megállapította, hogy Depp bántalmazta Heardöt.

A színész 2022-ben beperelte Heardöt egy 2018-as cikk miatt, amelyet a The Washington Postnak írt a családon belüli erőszak túlélőjeként szerzett tapasztalatairól, és amelyben ügyvédjei szerint hamisan vádolta meg őt azzal, hogy bántalmazó. Ezt a pert meg is nyerte, így tisztára mosta a nevét.

Rovatok