Index Vakbarát Hírportál

Nyolc éve meghalt, most lélekerősítő könyv jelent meg tőle

2024. augusztus 19., hétfő 16:25

Kilépés a sorskönyvből – Vesztes forgatókönyveink felismerése és átírása címmel jelent meg új könyve Birtalan Balázsnak a Kulcslyuk Kiadó gondozásában. Az író, költő, publicista és terapeuta 46 évesen, 2016-ban halt meg, rákos betegségéről film is készült.

„Mit szólnál, ha egy hatéves gyerek akarná kormányozni az autódat? És ha az életedet?” – teszi fel a kérdést Birtalan Balázs új, Kilépés a sorskönyvből Vesztes forgatókönyveink felismerése és átírása című könyvében. A kötet ismertetője szerint a kérdés felvetése jogos, hiszen sorskönyvünk megírásával hatéves korunkig nagyjából elkészülünk (még ha a kamaszkor kezdetéig ezt-azt alakítunk is rajta).

A sorskönyv a kiadó leírása szerint nem más, mint egy korai döntéseken alapuló tudattalan életterv. E korai döntések nem rosszak, sőt a lehető legjobbak, amelyeket a mágikusan gondolkodó kisgyerek az adott szituációban, a maga eszközeivel képes meghozni, hogy értelmezze, elviselje és kezelje azokat a hatásokat, amelyek érik.

Kilépni a sorskönyvből 

„A probléma abból adódik – folytatódik az ismertető –, hogy amíg a felnövő gyerek, majd felnőtt helyzete folyamatosan változik, addig a sorskönyvben meghozott döntései változatlanok maradnak.” (Illetve az is gyakori, hogy kényszeresen az ellenkezőjét teszi annak, ami a sorskönyvében áll – az ilyen élet ugyanúgy sorskönyvvezérelt, csak éppen fordított előjellel.) Ha pedig az életünket sorskönyvvezérelten éljük, az olyan, mintha egy hatéves gyereket engednénk a volán mögé, hogy kedvére randalírozzon a csúcsforgalomban, miközben mi a hátsó ülésen ülünk, biztonsági öv nélkül.

Az autonómia azt jelenti, hogy kilépünk a sorskönyvből, és felnőtt helyzeteinkről tudatosan mérlegelt felnőtt döntéseket hozunk. Ez nem könnyű, mert a sorskönyv ereje megrendítően nagy – de nem is lehetetlen, ha csakugyan elszánjuk rá magunkat.

A Kulcslyuk Kiadó a kötetben Birtalan Balázs sorskönyvelméletről szóló írásait adja közre, hogy szellemi hagyatéka sokak számára jelenthessen kapaszkodót az önismereti úton a jövőben is. Mint írják, a 2016-ban elhunyt Birtalan Balázs nemcsak elkötelezett segítő szakember volt, hanem tehetséges író és költő is. Szívügyének tartotta a pszichológiai ismeretterjesztést, amit átlagon felüli íráskészségének és kitűnő humorának köszönhetően valóban közérthetően és páratlanul szórakoztatóan művelt.

A halál az élet része  

Egyik kedvenc témája a sorskönyvelmélet volt, és bár mindig hangsúlyozta, hogy ez is csak egy pszichológiai modell a sok közül, úgy vélte, 

magyarázó ereje nagyobb, mint más modelleké,

és általa az ember elég sok viselkedésformája érthetővé válik. Ha pedig valamit képesek vagyunk megérteni és megfogalmazni, akkor esélyünk nyílhat arra is, hogy változtassunk rajta. A sorskönyv ugyanis nem kikerülhetetlen végzet: tudatos erőfeszítéssel ki is lehet lépni belőle, amennyiben jelenlegi formájában szenvedést okoz és kudarcokat tartogat.

Birtalan Balázs kilencedik könyve a Kilépés a sorskönyvből Vesztes forgatókönyveink felismerése és átírása. Az író, költő, keresztény melegjogi aktivista 14 éves korától publikált, versei öt kötetté álltak össze, emellett esszé- és tanulmányköteteket is írt. Két dokumentumfilm készült vele: a 2003-as Halállal lakoljanak? a kereszténység és melegség kérdéskörét mutatja be az életén keresztül, illetve A halál az élet része („A halál hozzátartozik az élethez”) című páros interjú, amelyben élettársával, Mátai Tamással beszélnek a betegségéről.

Rovatok