Index Vakbarát Hírportál

„A kijáraton jöttél be? Akkor menj vissza, és gyere be a bejáraton!”

2024. augusztus 19., hétfő 10:36

Mintha megállt volna az idő, gyerekkorunk iskolai élményei köszönnek vissza a Fekete pont című új magyar filmben, amely független alkotásként valósult meg, és három díjat is nyert a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon.

„Ájuldozó gyerekek és végeláthatatlan beszédek az ünnepélyes tanévnyitón. Finomfőzelék és hipós felmosóvíz jellegzetes szaga a menzán” – olvasható a Port.hu-n a Fekete pont című film leírásában.

A Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti meg őt igazán, aki szintén elszenvedője „a házmesterkultúrában megragadt intézményrendszernek”.

Három díjat nyert a film

A film független alkotásként valósult meg, és a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál Concorso Cineasti del Presente szekciójában versenyzett az elmúlt héten. A fesztiválon három díjat is kapott, adta hírül a produkció a Facebook-oldalán.

Mindketten személyesen tudták átvenni a kitüntetést Locarnóban.

A helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő film számos hazai producer együttműködésében jött létre. Írója és rendezője Szimler Bálint, operatőre Rév Marcell, producere Osváth Gábor és Mártonffy Zoltán, executive producere Pataki Ági. A Fekete pont szeptember 19-től látható a magyar mozik műsorán.

(Borítókép: Port.hu)

Rovatok