Index Vakbarát Hírportál

Összetörtek egy több mint 3 ezer éves műtárgyat Izraelben

2024. augusztus 28., szerda 13:37

Egy bronzkorból származó, több ezer éves korsó tört össze Izrael egyik legismertebb múzeumában, amely az épület bejáratának közelében volt kiállítva.

Egy 3500 éves korsót tört darabokra véletlenül egy négyéves kisfiú egy izraeli múzeumban tett látogatásakor. 

A régészeti és művészeti tárgyakat gyűjtő, haifai Hecht Múzeum a BBC-nek arról számolt be, hogy az edény a bronzkorból származott, időszámításunk előtt 2200 és 1500 között készült és sértetlensége miatt ritka műtárgynak számított.

A korsó a múzeum bejárata közelében volt kiállítva védőüveg nélkül, mivel a múzeum szerint különleges varázsa van a régészeti leleteknek, ha „akadályok nélkül” kerülnek bemutatásra. A fiú apja, Alex azt mondta, hogy fia enyhén meghúzta a műtárgyat, mert kíváncsi volt arra, hogy mi van benne, erre az leesett.

Drága mulatság

Alex azt is elmondta, hogy ledöbbent, amikor meglátta fiát az összetört üveg mellett és először azt hitte, hogy nem is ő volt. Miután azonban megnyugtatta a fiút, beszélt a biztonsági őrökkel. A Hecht Múzeum tájékoztatása szerint azonban a gyermeket családjával együtt visszahívták a kiállítás bejárására, néhány nappal az eset után.

Vannak olyan esetek, amikor a kiállítási tárgyakat szándékosan rongálják meg, az olyan eseteket nagyon szigorúan kezeljük, belevonva a rendőrséget is. Ebben az esetben azonban nem ez volt a helyzet. Az üveget véletlenül megrongálta egy múzeumba látogató kisgyerek, így a válasz is ennek megfelelően érkezett

– mondta Lihi Laszlo, a múzeum munkatársa.

Az edény restaurálására már ki is jelöltek egy szakembert és a műtárgy rövid időn belül visszakerül a helyére. A fiú édesapja, Alex azt mondta, hogy megkönnyebbülnek majd a korsó helyreállítása után, de hozzátette, hogy sajnálják a történteket, mert így a tárgy már nem lesz ugyanaz.

A múzeum, amikor csak lehetséges, akadályok és üvegfalak nélkül állítja ki a tárgyakat. Ezt a hagyományt a jelenlegi helyzet után is folytatni kívánják.

A korsót valószínűleg helyi készletek, például bor és olívaolaj szállítására szánták. Ez a bibliai Dávid és Salamon király idejét megelőzően, a Földközi-tenger keleti partján fekvő Kánaán vidékére jellemző. A régészeti ásatások során talált hasonló edények és korsók általában töröttek vagy hiányosak, így ez az ép korsó lenyűgöző leletnek számított a felfedezéskor.

Rovatok