Index Vakbarát Hírportál

Akármiben szerepelt, világsiker lett belőle

2024. augusztus 31., szombat 06:11

Richard Gere-filmet valószínűleg csak az nem látott, aki soha életében nem ült le a vászon vagy a képernyő elé: a 75. születésnapját 2024. augusztus 31-én ünneplő színész karrierje az 1970-es években indult be, sikere pedig azóta is töretlen. Azon kevés sztár közé tartozik, akiknek szinte egyetlen produkciója sem állt földbe, csupa jobbnál jobb filmben szerepelt. Bár a nyolcadik X felé közeledik, még mindig gőzerővel dolgozik. A születésnap apropóján készült kvízünkben tesztelheti, mennyit tud Richard Gere-ről.

Richard Gere 1949. augusztus 31-én született Philadelphiában, Doris Ann és Homer George Gere második gyermekeként. Syracuse-ban, New York államban nőtt fel, metodista neveltetést kapott. Mindkét szülőjének felmenői az első puritánok között voltak, akik a Mayfloweren érkeztek Amerikába.

A North Syracuse Central High Schoolban érettségizett 1967-ben, ahol kiválóan teljesített gimnasztikából és zeneelméletből, de trombitált is. Tanulmányait a Massachusetts Amherst Egyetemen folytatta sportösztöndíjjal, ám az egyetemet két év után otthagyta.

Első színházi szerepét a Cape Cod-i Provincetown Színházban kapta, 1971-ben a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabban játszott. Az 1970-es évek második felében kezdett hollywoodi filmekben is szerepelni: az 1977-es Nappalok és éjszakák című thrillerben, valamit Terrence Malick filmdrámájában, az 1978-as Mennyei napokban láthatta őt a közönség.

Világhírre az 1980-as években tett szert.

Néhány kevésbé sikeres filmtől eltekintve csupa kasszasiker produkcióban szerepelt, legtöbbször főhősként. Egyik legemlékezetesebb szerepe Edward Lewis karaktere az 1990-es Micsoda nő! (eredeti címén: Pretty woman) című romantikus filmben, ahol Julia Roberts mellett alakított maradandót. A legendás duó 1999-ben ismét összeállt, akkor az Oltári nőben tűntek fel mindketten.

A 2000-es években sem unatkozott, számos nagyszerű filmben szerepelt: 2002-ben a Megszólít az éjszaka, A hűtlen, valamint a hat Oscar-díjat bezsebelő Chicago mellé is odakerült a neve. Gere későbbi filmjei közé tartozik az Amelia, a Brooklyn mélyén című bűnügyi dráma, valamint a Hacsi, a leghűségesebb barát. A kritikusok elismerését a Norman: egy New York-i fixer mérsékelt tündöklése és tragikus bukása című filmmel érdemelte ki.

Nős, három fia született: első gyermeke korábbi feleségétől, Carey Lowelltől, míg két kisebb fia a nála 33 évvel fiatalabb Alejandra Silvától.

A színész születésnapján tesztelje ön is, mennyit tud Richard Gere-ről!

Rovatok