Index Vakbarát Hírportál

Visszatért a Márkó és Barna Síkideg!

2024. szeptember 2., hétfő 08:57

Berobbant az ősz, és berobbant Márkó és Barna is, a podcast immár nyolcadik évadával. Ebben az évadban minden hétfő reggel jelentkezik majd a két idegeskedő a stúdióból, de nem maradnak el az élő események sem. Legközelebb 2024. szeptember 17-én idegeskednek majd Miller Dáviddal a Mad Garden Budában. Jegyek itt.

A nyári szünet után aktualitásokkal tértek vissza a fiúk. Beszélgettek például a BME gólyatáborát övező botrányokról. A betiltott óvszerről, elvett gyógyszerekről és az azóta előkerült túlkapásokról, erőszakról. Márkó szerint az idei tábor inkább koncentrációs gólyatábor volt. Szerinte óvszert elvenni azért, hogy a fiatalok ne essenek teherbe, teljesen logikátlan és kontraproduktív. Barna szerint túl nagy hatalom van a HÖK-ösök kezében, amit sokan arra használnak, hogy a gólyákon uralkodjanak.

Tiltott eszközök

A fiúk beszélgettek arról is, hogy a megjelenés idején már biztosan nem hallgatják őket iskolások, hiszen az új rendelet alapján nem használhatják telefonjukat az intézményekben. Miközben Márkó és Barna szerint valóban kell szabályozni a telefonhasználatot, mégsem a tiltás a megoldás.

A fiataloknak tanítani kellene, hogyan tudják biztonságosan használni az okoseszközöket anélkül, hogy teljesen ráfüggjenek.

A szemle rovatban a fiúk vicces kiírásokat, plakátokat, internetes posztokat gyűjtöttek. Ebben az adásban volt szó a Jézus szíve ezoterikus illataromáról, volt, aki használt szökőkutat keresett, és volt, aki arra figyelmeztetett, hogy a játszótéren méhkas van, de legalább igazán jó fogócska várható.

De volt szó apróságokról is, amiktől a fiúk irreálisan idegesek tudnak lenni. Márkó például teljesen kikészül a strandokon látott sörhasaktól. Természetesen nem a túlsúlyos embereket kritizálja, de amikor egy, csak hasában nagy úr megjelenik egy üveg sörrel és egy fagyival a kezében, nem tud máshova nézni. Persze ezen nem segít az sem, hogy a magyar strandokon szinte lehetetlen egészségesen étkezni, nem beszélve arról, hogy hús vagy zsír nélkül teljességgel képtelenség.  

Óvjuk a környezetünket!

Barna arról mesélt, hogy mániákusan rá van állva az üvegek visszaváltására. A visszaváltás köré szervezi az életét, és borzasztóan szorong, ha egy-egy üveget nem tud visszavinni. Márkó szerint egyébként hiába vannak még gyerekbetegségei a rendszernek, van, hogy nem működnek az automaták, vagy visszaélnek vele, de mégis meglepő, hogy milyen sikeres a program. Sőt a fiúk arra buzdítanak mindenkit, hogy óvják a környezetet és vigyenek vissza minél több palackot.

A Márkó és Barna Síkideg mostantól minden hétfőn reggel jelentkezik, élőben pedig legközelebb szeptember 17-én a Mad Garden Budában idegeskednek a fiúk Miller Dáviddal közösen. Jegyek itt.

A Márkó és Barna Síkideg korábbi epizódjai itt nézhetők vissza.

A műsort a Henkel Magyarország szponzorálta.

(Borítókép: Linczényi Márkó és Turai Barna. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok