Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Jánoska Antal kártyakutató

2024. szeptember 12., csütörtök 20:00

Rövid betegség után, 70 éves korában elhunyt Jánoska Antal kártyagyűjtő, kártyakutató. A játékkártyák történetének legszakavatottabb ismerője volt, a magyar kártyával kapcsolatos kutatásai különösen fontosak.

„Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a tegnapi napon rövid betegség után elhunyt Jánoska Antal (1954–2024) kártyagyűjtő, kártyakutató” – közölte Jánoska Antal halálhírét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a közösségi oldalán. 

A múzeum részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.

Mint írták, Jánoska Antalnak kultúrtörténeti jelentőségű gyűjteményt köszönhetett a múzeum a több mint 2700 kártyacsomagot számláló játékkártya-kollekciójával, amely számos ritkaságot foglal magában. A kutatónak köszönhetően a nagyközönség megismerkedhetett a 19–20. századi magyar vonatkozású, illetve közép-európai játékkártyákon túl az ázsiai és amerikai regionális játéktípusokkal is. A hagyatéki anyag részét képezi továbbá a 600 tételes szakkönyvtár, adattár, játékábrázolás-gyűjtemény, a kártyázáshoz kapcsolódó használati és segédeszközök, valamint a kártyamotívumos tárgyak csoportja – közölte a múzeum. 

Jánoska Antal tagja volt a Kiss Áron Magyar Játéktársaságnak, a londoni Nemzetközi Játékkártya Társaságnak, a Talon Osztrák–Magyar Játékkártya Társaságnak és a Pulszky Társaságnak. Kutatásai eredményeként részt vett számos könyv írásában, szerkesztésében: Die Spielkartenfabrik Piatnik in Budapest und ihre Nachfolger (1992, Franz Braunnal), Kártyalexikon (társszerkesztő, szerző, képszerkesztő, 1993, 2008), Tarokk album (szerző, 1998), Szerencsejátékok (szerző, 1999), Rablóulti (Zsigri Gyulával és Levente Józseffel, 2006), Zsugaléria (Horváth Ferenccel, 2012,), Katonai kártyák – Kártyázó katonák (Facsar Mihállyal, 2014). Írt magyar, angol és német nyelven szakmai cikkeket, tanulmányokat, rendezett saját gyűjteményéből kiállításokat Magyarország tizenhat városában, szerkesztette az ezeket kísérő katalógusokat, szakértőként közreműködött játék- és dokumentumfilmek forgatásában. 2009 óta a legnagyobb, kártyakultúrával, kártyajátékkal foglalkozó magyar nyelvű weboldal szerkesztője volt. 

Rovatok