Index Vakbarát Hírportál

A koncert mellett még mesterkurzust is tartanak a Concerto Budapest sztárfellépői

2024. szeptember 19., csütörtök 21:16

A Concerto Budapest a 2024/2025-ös évadban is izgalmas, sokrétű programkínálattal várja a közönséget a Zeneakadémián és a Müpában. Érkezik többek között Gidon Kremer, Angela Hewitt, Marc Bouchkov és Szergej Nakarjakov is. Az Évad Művésze, Baráti Kristóf nemcsak hegedűsként, de karmesterként is feltűnik majd.

Szeptember 20-án és 21-én nagyszabású duplakoncerttel indítja az évadot a Concerto Budapest a Zeneakadémián. A két hangversenyen öt szólista is a színpadon lesz: Balázs János, Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Fenyő László és Szűcs Máté is közreműködik az évadnyitó eseményeken, olyan közönségkedvencek megszólaltatásával, mint Beethoven C-dúr hármasversenye, Richard Strauss Don Quixotja vagy Chopin f-moll zongoraversenye. Emellett felcsendül még az Egmont-nyitány és Bartók Magyar képek című kompozíciója Keller András vezényletével – ismertette közleményében a Concerto Budapest.

Szeptember 18-án, 15 és 18 óra között Fenyő László kiemelkedő tehetségű csellistanövendékekkel foglalkozik a Concerto Mesteriskola keretében. A programsorozat következő állomásaként október 14-én és 15-én Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor tart ingyenes és nyilvános kamarazenei mesterkurzust a Concerto Budapest Páva utcai székházában.

Mindent meg kell tennünk, hogy a fiatal tehetségek minél több aspektusból találkozhassanak a zenével. A Concertóhoz rendszeresen érkeznek világsztár szólisták, és úgy gondoltam, érdemes volna az ő tudásuk egy részét átadni a fiataloknak. Ne csak arról szóljon ezeknek a művészeknek a magyarországi jelenléte, hogy egy versenyművet fantasztikusan eljátszanak, hanem inspirálják a fiatalokat a tanításon keresztül

– idézték a közleményben a főzeneigazgatót, aki sokéves zenekari és oktatói tapasztalata alapján álmodta meg a Concerto Mesteriskolát.

A 2024 tavaszán indult, rendkívüli népszerűségnek örvendő programsorozat a 2024/2025-ös évadban folytatódik, és az induláshoz képest folyamatosan növekszik. Az előző évad utolsó alkalma, Augustin Hadelich kurzusa már teljes telt ház előtt zajlott, a látogatók több mint fele egyetemi hallgató volt. Az érdeklődők nagy száma igazolja, hogy a kiegészítő képzésekre valóban szükség van, és kirajzolódik, hogy a zenekarhoz érkező világsztárok mennyire elkötelezetten sorakoznak fel a Keller András számára kiemelt fontosságú ügy, a magyar muzsikusnövendékek továbbképzése mögött – tették hozzá.

A kurzusok nemcsak a szakmai közönség, hanem regisztrációhoz kötve az érdeklődő zenebarátok számára is ingyenesen látogathatók. További információ a Concerto Budapest honlapján található. 

Rovatok