Index Vakbarát Hírportál

Az ideológiák és a tudatmódosító eszközök rabjává vált, egy kóbor lovag próbál rendet tenni

2024. szeptember 19., csütörtök 17:34

Kemény István legújabb könyvében a klasszikus Cervantes-regényt gondolta újra, egy olyan történetben, amely egy kóbor lovaggá váló lány és mellé szegődő krónikás kalandjait mutatja be. A Lovag Dulcinea – Don Quijote-variációk című verses regény 2024. október 4-én jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában.

,,Nem vagyok női Don Quijote / Nem a női Don Quijote vagyok / Én Lovag Dulcinea vagyok” – jelenti ki magáról Kemény István legújabb könyvének tizenkilenc éves hőse. A Lovag Dulcinea  Don Quijote-variációk című verseskötet 2024. október 4-én jelenik meg a Magvető Kiadó gondozásában.

A történetben egy kóbor lovaggá váló lány és a mellé szegődő krónikás kalandjait követhetjük a modern kor előtti múlttól a modern kor utáni máig – a pokoltól a világűrig.

A fülszöveg szerint: „Míg négy évszázaddal ezelőtt Don Quijote egy éppen racionálissá váló világban próbált lovagként élni, és így természetesen gúny, röhögés és erőszak kísérte az útján, addig Lovag Dulcinea egy olyan világrendben él, amelyben megfordultak a szerepek.”

Ez azt jelenti, hogy a társadalom válik „donkihóteivá”, vagyis egyre monomániásabbá, ideológiák, tudatmódosítók és technológiai eszközök rabjává, amiben egy kóbor lovag minden őrültségével együtt is a normalitást, a józan észt, a humort és az élet feltétlen szeretetét őrzi.

Felszabadító játék

Kemény István művében ennek a paradoxonnak ás a mélyére. „Az előre leosztott szerepek, stigmák és címkék, korlátok és tabuk ellenében ekképpen lesz a Lovag Dulcinea a szabadság verses könyve, amely egyszerre olvasható egy nagy költészet felszabadult-felszabadító játékának, akár a kötetbeli Krónikás sajátos vallomásának és a klasszikus Cervantes-regény újragondolásának, verses lovagregénynek.”

A József Attila-díjas költő az Indexnek korábban már beszélt a hamarosan megjelenő kötetéről. Részleteket ugyan nem árult el, de elmondta, hogy mindennap ír, és párhuzamosan több anyagon is dolgozik.

Most több cél is ki van tűzve, regény, »normál« verseskönyv, és egy olyan verseskönyv, aminek a műfaján még gondolkozom: valószínűleg verses regény lesz: versekből összeálló regény. Mindegyik tervbe vett könyvből hosszabb részek meg vannak írva. Ez azért fontos, mert van mit folytatni.

Kemény István Lovag Dulcinea – Don Quijote-variációk című kötetét 2024. október 12-én, az Őszi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatják be, a budapesti Millenárison.

Rovatok