Index Vakbarát Hírportál

A folyóiratok többlettámogatását is megváltoztatja a kormány

2024. szeptember 21., szombat 18:55

A magyar nyelvű folyóiratok támogatási rendszerét is érinti az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt 130 pontos határozatcsomag, amely több kiemelt beruházás esetében rögzíti, hogy nem ad rá többletforrást. Ez az jelenti, hogy 1 milliárd 800 millió forintos többlettámogatástól esett el a szcéna.

A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, a kabinet több nagy projekt számára nem ad többletforrást. 

A legtöbb pontnál az a szöveg jelenik meg, hogy „az Orbán-kormány egyetért azzal, hogy e határozat kapcsán további központi költségvetési többletforrás biztosítása nem szükséges”. Az Index észrevette, hogy a kormány a magyar nyelvű folyóiratok számára sem ad több pénzt.

2020. november 17-i Magyar Közlönyben megjelent 1805/2020. számú kormányhatározat a folyóiratok támogatásának átalakításáról, annak szükségességéről szól. Ennek kapcsán a 2021 évi költségvetésben 1 milliárd 800 millió forint többletforrás biztosításáról rendelkezik „művészeti tevékenységek és egyéb feladatok támogatása jogcímcsoport” javára.

Felelőssé a pénzügyminiszter mellett akkor az emberi erőforrások miniszterét tették meg. A döntés ugyanakkor nem csak egyetlen évre, hanem a ciklus hátralevő időszakára is szól, a kormányhatározatból kiderül, hogy a 2022–2024. években is hasonló összeg, azaz évi 1 milliárd 800 millió forint állhatott rendelkezésre ugyanezen célokra a központi költségvetésben, és most pontosan ennyi többlettámogatással vágták meg a szcénát.

Ahogy arról az Index is  írt , a Magyar Kultúráért Alapítvány 2023-as felhívása szerint 350 millió forint keretösszegre pályázhatnak nyomtatott és online formában megjelenő folyóiratok kiadói. A támogatás célja a magyarországi és Kárpát-medencei magyar nyelvű folyóirat-kultúra kiszámítható működésének biztosítása és a fiatal nemzedékek megszólításának elősegítése.

A nyomtatott és online folyóiratok fő forráshelye 2021-ig a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) volt, amelynek kuratóriumaiban szakmai, miniszteri és MMA-delegáltak ülnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak egyedi támogatást nyújtott. 2021-ben viszont pluszban létrejött egy nagy keret a folyóirat-kultúra feltámasztására, amelyet a Petőfi Irodalmi Ügynökség (azóta Petőfi Kulturális Ügynökség) kezel, az ő kuratóriumuk ítéli oda a támogatásokat a lapoknak: működésre, projektekre, illetve képzésre. Az Index 2022 januárjában utánajárt, milyen folyóiratok léteznek, kiket támogatnak. 

Rovatok