Index Vakbarát Hírportál

A magyar kultúrát ünneplik Ausztráliában

2024. október 9., szerda 19:09

Nagy érdeklődés közepette nyílt meg Sydney első magyar grafikai kiállítása október 8-án, amit Gyulai Líviusz Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia nemrég elhunyt tagjának tiszteletére szerveztek.

Helyi idő szerint október 8-án, este 6 órakor megnyílt Sydney első magyar grafikai kiállítása, amely a kikötőváros központjában várja a magyar művészet iránt rajongó ausztrál és nemzetközi közönséget. A Dreams Come True (Valóra vált álmok) névre keresztelt tárlat – amit Gyulai Líviusz Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia nemrég elhunyt tagjának tiszteletére szerveztek – azért is egyedülálló, mert

ilyen nagyszabású magyar művészeti kiállításra Sydney-ben még nem került sor 

– tájékoztatta lapunkat B. Nagy Péter, a sydney-i Külgazdasági és Konzuli Iroda vezetője, aki a megnyitón méltatta azt a barátságot, ami Ausztrália és Magyarország között több évtizede fennáll, továbbá a kultúra mint összekötő híd szerepét hangsúlyozta.

B. Nagy Péter beszédében a kiállításra vonatkozóan úgy fogalmazott, „távoli kultúrák találkozása ez egy olyan művészeti ágban, ahol nincsenek, mert nem is lehetnek nyelvi nehézségeink. Az irodalom és a képzőművészet összekapcsolódása külföldön azért számít rendhagyó találkozásnak, mert a nyelvek sajátosságai miatt az viszonylag nehezen adaptálható. Gyulai Líviusz azonban művészetével megtanulta összekötni a népeket. Erre különösen nagy szükség van a mai háborgó világunkban”.

Rámutatott arra is, hogy bár Ausztrália és Magyarország távol esnek egymástól, mégis azonos értékközösséget képviselnek. Kiemelte, hogy

Magyarország büszke művészeire és világhírű alkotóira, akik meghatározó szerepet vállaltak a 19. és 20. század művészeti arculatának formálásában.

Azt is hozzátette, bíznak benne, hogy az Ausztrália és Magyarország közötti együttműködés és barátság a jövőben is folytatódik majd, mert „a két nemzet méltán képvisel elismerő helyet az egyetemes kultúra világában”.

A konzulátus tájékoztatása szerint az általuk szervezett kiállítás megnyitóján a város és New South Wales állami képviselőin túl helyi politikusok, a helyi diplomáciai testület magas rangú képviselői, a diaszpóramagyarság helyi képviselői, valamint az egyházak és felekezetek képviselői is jelen voltak. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megvalósított kiállításon Gyulai Líviusz különleges grafikai alkotásait október közepéig tekinthetik meg Sydney-ben a magyar kultúra iránt érdeklődők.

(Borítókép: A Sydney-ben megvalósult magyar grafikai kiállítás megnyitója, helyi idő szerint 2024. október 8-án. Fotó: Külgazdasági és Konzuli Iroda, Sydney)

Rovatok