Index Vakbarát Hírportál

Még mindig bizonytalan Budapest legmegfizethetőbb gyógyfürdőjének sorsa

2024. október 15., kedd 18:16 | aznap frissítve

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közölte az Indexszel, hogy a szakértői vélemény megerősítette a Dandár Gyógyfürdőben idén nyáron feltárt statikai problémákat az intézmény födémszerkezetében. Tájékoztatásuk szerint megkezdődött a felújításhoz szükséges tervezés, de egyelőre még mindig nem tudni, hogy mikor kezdődhet meg a hosszú hónapok óta halogatott, teljes körű felújítás Budapest legmegfizethetőbb gyógyfürdőjében.

Augusztus közepén számoltunk be róla, hogy hiába indult el késve idén júniusban a Dandár fürdő felújítása, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. (BGYH) tájékoztatása szerint olyan statikai problémákat tártak fel, amelyek miatt 2024-ben már biztosan nem nyithat ki az intézmény. A vállalat közölte az Indexszel, hogy csak szeptember végén várható a vizsgálatok eredménye. Nyáron hiába kértünk részletes tájékoztatást a legmegfizethetőbb fővárosi gyógyfürdő problémáival összefüggésben, érdemi válaszokat nem kaptunk. 

Mivel a BGYH szeptember végére ígérte a vizsgálatok végeredményét, október elején ismét megkerestük a vállalatot kérdéseinkkel. Azt szerettük volna megtudni, hogy milyen eredménnyel zárult az előzetesen beharangozott vizsgálat, mit tartalmaz pontosan az elkészült jelentés, illetve az eredmények fényében milyen további feladatok várnak a BGYH-ra, megalkották-e a felújításhoz szükséges ütemtervet.

Végeláthatatlan tervezés

A BGYH meglehetősen rövid választ adott szerteágazó kérdéseinkre, de tájékoztatásukból legalább az kiderül, hogy a szakértői vélemény megerősítette a födémszerkezetben feltárt statikai problémákat. 

A Dandár fürdő csaknem százéves épületében a felújítási munkálatok során a szakemberek által a födémszerkezetben észlelt problémákat a statikai szakértői vélemény megerősítette. A felújításhoz szükséges tervezés megkezdődött, ami alapján elkészülhet majd a kivitelezés ütemterve is. A terv, illetve az ütemezés elfogadásáról hozott döntést követően a fürdő vendégei részére is tájékoztatást adunk

– közölte az Indexszel a BGYH sajtóosztálya. Arról most sem tudhattunk meg többet, hogy pontosan milyen statikai, a födémszerkezetet érintő problémákról van szó. Ahogyan azt sem közölték, mikor kezdődhet el végre a gyógyfürdő felújítása, meddig tart a munka megkezdéséhez szükséges tervezés, a rekonstrukció mennyibe kerülhet a fővárosi vállalatnak.

Több hónapos csúszás

„Fürdőink forgalmát és az ez évre tervezett fejlesztéseket figyelembe véve a Dandár fürdő felújítását a nyári szezon elejére időzítjük, amikor strandjaink nyitnak. A munkálatok elvégzéséhez szükség lesz a fürdő bezárására, várhatóan hat hétre, ezen időszak alatt vendégeink strandjaink és közeli fürdőink szolgáltatásait tudják majd igénybe venni” – válaszolt a BGYH még februárban arra vonatkozó kérdésünkre, hogy eleve miért csúsznak a munkálatok. A tavaszból tehát nyár lett, a felújítást pedig elvileg megkezdték. Június 14-én, már az önkormányzati választások eredményének ismeretében jelentették be, hogy a Dandár Gyógyfürdő bezár. A nyitás tervezett időpontja ekkor augusztus vége, szeptember eleje volt. De jöttek a fentebb tárgyalt statikai problémák. 

Az expresszionista stílusú fürdő Maróti Kálmán tervei alapján készült, és 1930-ban nyitott meg, 1971-ig üzemelt töretlenül, majd egy hét évig tartó felújításon és teljes átépítésen esett át. A Dandár 2005 óta rendelkezik saját termálkúttal, gyógyvizének összetétele azonos a Gellért Gyógyfürdőével. Az újabb jelentős változás a Dandár életében 2014 végén történt, amikor két új kültéri medencével, valamint szaunával bővült, sokak nagy örömére.

A 2014-es felújításban részt vevő, azt közelről és átfogóan ismerő forrásunk szerint a statikai problémáknak már a tíz évvel ezelőtti felújítás alkalmával ki kellett volna derülniük, de akkor nem tártak fel ilyen jellegű gondokat.

Nevük elhallgatását kérő törzsvendégek, illetve a még üzemelő Dandárban korábban dolgozó munkavállalók szerint a forráshiánnyal küzdő BGYH valójában a gyógyfürdő eladására készül.

Mi lesz véled, Dandár? 

Ha a Rác fürdő húszéves kálváriájára gondolunk, akkor nem csupán pletykaként értékelhetők a forrásainktól származó információk. Az eredeti elképzelések szerint a Rác fürdőt húsz éve nyitották volna meg, a főváros eredetileg a mellé épült szálloda eladásából vagy bérbeadásából fedezte volna a fürdő ismételt megnyitását, de újból elakadt az intézmény felújítása, és a mellette lévő hotel sem kell senkinek. A beruházás megmentésére öt önkormányzati ciklus sem volt elég, talán a hatodikban jöhet a lezárás. 

Mindemellett a Király Gyógyfürdő bezárásának és felújításának története sem kecsegtet túl sok jóval, már ami a Dandár Gyógyfürdőt illeti. Szűts Ildikó, a BGYH vezérigazgatója és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester még idén áprilisban jelentette be: lehet, hogy az állam a török–magyar Gül Baba Alapítvánnyal közösen talál pénzt a rekonstrukcióra. Ezért a fürdőigazgatóság 4,5 milliárdosra karcsúsíttatta a reálértéken 6-7 milliárd forintos felújítás terveit a 2017-ben nyertes építészirodával. Egyelőre kétséges, hogy milyen sors vár a lassan 500 éves fürdőre.

A Dandár – a Király Gyógyfürdőhöz hasonlóan – visszatérő problémái ellenére közkedvelt, remek szaunával és gőzfürdővel, jéghideg merülőmedencével felszerelt, ár-érték arányban kiváló, mindenki számára megfizethető budapesti gyógyfürdőnek számított. 

Családias fürdőnek, amely nem esett áldozatául a külföldi turisták özönének, kis keresetűek, kisnyugdíjasok és egyetemisták számára is megfizethető maradt a közel sem kedvezően alakuló gazdasági körülmények között.

Talán nem is kell magyaráznunk, hogy a Dandár bizonytalan időre történő bezárása és egyelőre kétséges sorsa hatalmas veszteséget jelent a fővárosi polgárok számára. De eközben arról sem feledkezhetünk meg, hogy a BGYH jelenlegi vezetése nagy valószínűséggel azért sem sieti el a Dandár felújítását, mert a júniusi önkormányzati választások eredményeképp patthelyzet alakult ki a Fővárosi Közgyűlésben, ami miatt nemcsak Budapest irányíthatósága vált kérdésessé, hanem az is, hogy a fővárosi cégek jelenlegi vezetői folytathatják-e eddigi munkájukat, megkezdett projektjeiket. 

(Borítókép: Dandár fürdő. Fotó: Balkányi László / We Love Budapest)

Rovatok