Index Vakbarát Hírportál

Aukciós szenzáció: rekordáron kelt el a Harry Potter-könyv szerző által dedikált példánya

2024. október 18., péntek 13:39

A napokban fejeződött be az Antikvárium.hu online aukciója, amelynek szenzációja J. K. Rowling Harry Potter és a Titkok Kamrája című könyvének dedikált példánya volt. Úgy tudjuk, most először bocsátottak árverésre hazánkban eredeti, a szerző által aláírt Harry Potter-könyvet, amelynek a leütési ára is méltó volt a szerzőhöz.

Az Antikvárium.hu októberi online aukciójának csúcseseménye a Harry Potter és a Titkok Kamrája című fantasyregény felbukkanása volt. Az 1998-as kiadású könyvet maga a szerző, J. K. Rowling dedikálta egy bizonyos Nurari nevű rajongójának, akiről megállapította, hogy „menő keresztneve” van. (Cool name!)

A szokásoknak megfelelően a könyv 1 forintos jelképes kikiáltási árról indult, és végül 550 ezer forintnál csapott le a kalapács, ami komoly összeg a hazai könyvaukciókon. 

Bizonyítani kellett a hitelességet

Az Index beszélt Szabó Józseffel, azzal a gyűjtővel, aki árverésre bocsátotta a ritkaságot. Természetesen nem maga a könyv a ritkaság, hiszen J. K. Rowling az az író, akinek a műveit a könyvnyomtatás feltalálása óta a legnagyobb, összesen 600 milliós példányszámban értékesítették. Ami viszont kuriózumnak számít, az a dedikálás, a szerző saját kézírásával. 

Mintegy három és fél éve vásároltam meg a könyvet egy ausztrál embertől egy online aukción, annak idején, forintban számolva, durván 300 ezer forintot fizettem érte. Sohasem adtam volna el, ha nem lett volna hirtelen szükségem pénzre, ezért bocsátottam árverésre. Nem volt egyszerű folyamat, de végül sikerült

– mondta lapunknak Szabó József. Hogy miért nem volt egyszerű? Mert hitelt érdemlően bizonyítani kellett, hogy valóban J. K. Rowling aláírása olvasható a könyv belső oldalán.

Bizonyos mértékig magam is va banque-ra vettem meg a könyvet jó három és fél éve, de annyiban szerencsém volt, hogy össze tudtam vetni a könyvben található kézírást Rowling egy bizonyítottan saját kezű aláírásával. Számomra ez meggyőző volt, de az aukciós cégnek ennél komolyabb bizonyítékra volt szüksége. Az Antikvárium.hu-nál ugyanis nagyon kényesek arra, hogy még véletlenül se kerüljön náluk árverésre hamisítvány. 

Ennek szellemében külföldi cégeknek is elküldték a dedikációt fénymásolva, és csaknem egy év után érkezett meg Szabó úrhoz az olyannyira várt jó hír, mely szerint az aláírás eredeti.

„Ezek után már nem volt akadálya a könyv aukcióra bocsátásának. Az 550 ezer forint kiemelkedőnek számít, azt azonban tudni kell, hogy ezt nem kapom meg teljes egészében, ugyanis az Antikvárium.hu 25 százalékot levon ebből, ez az ő hasznuk. De nincs ezzel semmi probléma, az Antikvárium.hu milliós elérésű online cég, nélkülük nem lenne egyszerű ilyen leütési árat elérni” – fogalmazott Szabó József.

Rovatok