Index Vakbarát Hírportál

Visszavittek egy könyvet Mr. Bean iskolájába, amit még az első világháború előtt kölcsönöztek ki

2024. október 20., vasárnap 07:45

Még az első világháború előtt kölcsönöztek ki egy könyvet az egyesült királyságbeli Cumbria megye egyik iskolai könyvtárából, majd végül több mint egy évszázaddal később, 2024 októberében vitték vissza. Arról is vannak feljegyzések, hogy ki volt a „tettes”.

Byron költészete című könyvet egy dél-walesi megyében találta meg egy férfi, aki úgy érezte, hogy vissza kellene juttatni a Cumbria megyében található iskolai könyvtárba, ahonnan még az első világháború előtt, 113 évvel ezelőtt kölcsönözte ki egy tanuló – írja a The Guardian

A kék vászonkötésű könyv belsejében a Leonard Ewbank név és az 1911. szeptember 25-i dátum szerepel. Az 1893-ban született Ewbank 1902 és 1911 között a St Bees iskola tanulója volt, majd az oxfordi Queen's College-ban tanult.

A feljegyzések szerint gyenge látása ellenére 1915-ben besorozták a 15. határ menti ezredhez, hogy harcoljon az első világháborúban. 1916. február 23-án fejbe lőtték és meghalt A férfit végül a belgiumi Railway Dugouts temetőben helyezték örök nyugalomra, ahol 2463 katona sírja található.

Az iskola „megtiszteltetésnek” nevezte, hogy visszakapta a könyvet – mondta Andrew Keep igazgató. Keep a BBC-nek elmondta: „Hihetetlen, hogy a St Bees történelmének egy darabja ennyi év után visszakerült hozzánk”. A St. Bees egy 430 éves koedukált bentlakásos és nappali iskola, amely évente 16-40 ezer fontba kerül. Többek között olyan emberek jártak az iskolába, mint a Mr. Bean megformálójaként ismert Rowan Atkinson színész.

Azonban nem ez az első eset, hogy évtizedekkel később kerül vissza egy kötet a könyvtárba. Az Indexen is írtunk arról, hogy Arthur Conan Doyle A menekültek című regényét 1939. december 26-ig kellett volna visszavinni a finn könyvtárba, de végül csak 2024 májusában került vissza. Olyan is előfordult már, hogy 119 éves késéssel vittek vissza egy kötetet. 

Rovatok