Október 25-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című új időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely a legendás magyar gasztronómus és üzletember életét és munkásságát tárja a látogatók elé, kiemelt tekintettel az Erdélyi lakoma című ikonikus könyvére.
Kövi Pál agrármérnök, futballista, vendéglátós, üzletember és gasztronómus valódi 20. századi polihisztor volt, akinek lenyűgöző személyisége, tehetsége és szorgalma napjainkban is példaértékűnek számít, öröksége és emlékezete élénken él a magyar diaszpórában.
Ezen értékek széles körben való megismertetése céljából állította össze az Egy magyar úr New Yorkból – Kövi Pál és az Erdélyi lakoma című kiállítási anyagot a PÁVA KulinarIQum Egyesület a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum partnerségében.
A tárlat interaktív és akadálymentesített formában mutatja be Kövi Pál életének fontos állomásait: gyermekkora, sportkarrierje, a gasztronómia iránti elhivatottsága és a magyar diaszpórában végzett kulturális munkája is megelevenedik.
A látogatók továbbá tematikusan felépített „nyitott könyvek” segítségével különleges betekintést nyerhetnek az Erdélyi lakoma című kiadványának történetébe is, amelyet a tárlat nem csupán szakácskönyvként, hanem az erdélyi gasztronómia kincsestáraként igyekszik a vendégek elé tárni.
Kövi Pál életműve és legendás kiadványa nemcsak a magyar gasztronómiai örökség része, hanem egy összekötő kapocs is a diaszpóra és a szülőföld között. Ezzel a kiállítással szeretnénk újra ráirányítani a figyelmet azokra az erdélyi kulturális értékekre, amelyeket Kövi megőrzött és továbbadott, valamint ösztönözni a látogatókat arra, hogy felfedezzék és továbbvigyék ezt a gazdag hagyományt
– emelte ki a kiállítás közleménye szerint Trucza Adorján, a PÁVA KulinarIQum Egyesület vezetője.
Az Erdélyi lakoma című mű szellemisége és tartalma túlmutat a konyhaművészet világán: olyan kulturális utazásra hívja az olvasót, amelyben az erdélyi konyha soknemzetiségű, gazdag hagyományai kelnek életre. A kiállítás célja ennek a kulturális örökségnek a megőrzése és bemutatása, amelynek során a látogatók megismerkedhetnek a régió jellegzetes ételeivel, receptjeivel, történeti gasztronómiai vonatkozásaival, sőt, néhány különleges receptet is hazavihetnek. A tárlat emellett további érdekességeket is kínál:
szimbolikus tárgyak, interjúk, hanganyagok és vetítések révén nyújt teljes képet Kövi Pál örökségéről.
A kiállításhoz a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány támogatóként csatlakozott, hogy a Közép-európai Örökség Programon keresztül hangsúlyozza az erdélyi kulturális értékek megőrzésének fontosságát. A Program szorosan kapcsolódik az Alapítvány azon küldetéséhez, hogy a hazai közönségben tudatosítsa, a nemzetközi közönséggel pedig megismertesse a Kárpát-medence történelmi szempontból fontos helyszíneinek kulturális értékeit.
A Közép-európai Örökség Program révén olyan kezdeményezések megvalósulását támogatjuk, amelyek nemcsak kulturális értéket teremtenek, hanem élő kapcsolatot hoznak létre múlt és jelen között. A jelenlegi kiállítás támogatásával különleges lehetőség kínálkozik arra, hogy bemutassuk a régió kulturális gazdagságát és értékeit, megőrizve és továbbadva ezt a páratlan örökséget a jövő generációi számára”
– mondta Pacsay-Tomassich Orsolya, a Közép-Európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány főigazgatója.
A Balassagyarmattól Kolozsváron, Keszthelyen és Rómán át egészen New Yorkig tartó életutat feltáró, Kövi Pál születésének idei 100. évfordulójára is emlékező kiállítás 2024. október 25-től 2025. február 23-ig várja a látogatókat.