Index Vakbarát Hírportál

Lezárult Roman Polanski nemierőszak-pere

2024. október 25., péntek 06:37

Jövő augusztusban tárgyalták volna Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező polgári perét, amelyben azzal vádolták meg, hogy 1973-ban megerőszakolt egy kiskorút. Azonban a felek most peren kívüli egyezséget kötöttek. A keresetet, amelyben meg nem határozott kártérítést követeltek, 2023 júniusában nyújtották be.

Roman Polanski évtizedekkel ezelőtt menekült el az Egyesült Államokból, miután beismerte, hogy megrontott egy 13 éves, kiskorú lányt.

A másik állítólagos szexuális zaklatás miatt azonban nem áll bíróság elé többé, miután egyezségre jutottak. A most 91 éves rendező ellen indított per jövő augusztusban került volna a Los Angeles-i polgári bíróság elé. Polanski azt állítja, hogy 1973-ban egy Los Angeles-i étterembe vitte vacsorázni az akkor 16 éves lányt, akit a beadványokban a Jane Doe álnéven említettek. A kereset szerint a férfi tequilát adott neki, majd amikor a lány szédülni kezdett, elvitte az otthonába, ahol a nő állítása szerint szexuálisan bántalmazta.

Az ügyet azonban „nyáron a felek kölcsönös megelégedésére rendezték, és mostanra hivatalosan is elutasították” – közölte Polanski ügyvédje, Alexander Rufus-Isaacs kedden az AFP hírügynökséggel. Allred megerősítette a hírt a The Guardiannek, mondván, a követelések rendezéséről „kölcsönös megelégedésükre” állapodtak meg.

Polanski nem rágódik a múlton

Roman Polanskit még 1977 márciusában tartóztatták le és állították bíróság elé egy 13 éves kislány megerőszakolásáért, amit Jack Nicholson lakásán követett el. Bár Polanski bűnösnek vallotta magát, amikor kiderült, hogy letöltendő börtönt kaphat, néhány órával az ítélethirdetés előtt Franciaországba utazott, ahol francia állampolgárként nem kellett a kiadatástól tartania.

A következő évtizedekben is csak olyan országokba utazott, ahol valószínűleg nem adják ki az Egyesült Államoknak – ezért nem tudta átvenni 2003-ban a neki ítélt Oscar-díjat sem. Egyszer, 2009-ben Svájcban letartóztatták, amikor oda utazott, hogy átvegye a Zürichi Filmfesztivál életműdíját, de végül szabadon engedték. Az ügy azért nem évült el, mert egyszer bűnösnek vallotta magát, de az, hogy azóta sem jelent meg a bíróságon, önmagában is bűncselekmény. Közben az áldozat maga is kérvényezte a bíróságon, hogy zárják le az ügyet.

Életéről egy 2011-es interjúban azt mondta: „Sosem rágódom a múlton. Ez az én csomagom. Ennyi az egész. Elfogadom a dolgokat olyannak, amilyenek.”

NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala ingyenesen hívható (H., k., cs., p. 18:00–22:00, k. 8:00–12:00, sze. 12:00–14:00).

Rovatok