Index Vakbarát Hírportál

Rácz-Gyuricza Dóra összegyűjtötte nyerő receptjeit

2024. november 20., szerda 16:53

Hat fejezet, hat történet, hatvanöt tuti recept a pörgős mindennapokhoz, vagy akár az ünnepi asztalra: az Inda Press gondozásában jelent meg Rácz-Gyuricza Dóra első szakácskönyve, a „200 fokon - Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet”. A könyv bárkinek és mindenkinek szól, hiszen az egyszerű, szupergyors ötletek mellett időigényesebb, az agyat megtornáztató recepteket is tartalmaz.

Rácz-Gyuricza Dóra – a saját szavaival élve – az ország egyik legszigorúbb gasztroítészéhez ment feleségül: a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő neje azonban már gyermekkorától az ételek szerelmese. A főzés mindig is fontos része volt az életének; Brazíliában nevelkedett, az ottani ízek és a családi receptek egyaránt formálták az ízlésvilágát, mielőtt megismerkedett volna a sztárséffel.

A kiadó először férjével, Rácz Jenővel szeretett volna receptkönyvet íratni. Bár a séf elutasította a felkérés, előhozakodott az ötlettel, hogy a felesége készítse el a szakácskönyvet.

Jófajta izgalom volt bennem már az első perctől fogva. Kicsit féltem tőle, mert újdonság volt számomra, de nagyon önazonos az egész, és akkor is megírtam volna, ha a kiadó nem kér fel rá. Az Inda Press szerencsére rákapott a sztorira. Olyan receptkönyvet akartam, amit nem talál meg bárki bármelyik polcon. Valami másra és újra vágytam, ezért töltöttem meg személyes történetekkel, például a brazil gyökereimmel.

– fogalmazott Rácz-Gyuricza Dóra a receptkönyv bemutatóján.

Egyedi kiadvány lett

A végeredmény azonban magáért beszél, valóban egyedi receptkönyv született:

„Amikor nekiálltam ennek a receptkönyvnek, nézegettem a mintákat, hogyan is csinálják ezt a séfek, mik vannak a piacon, de rájöttem, hogy nincs olyan, amilyet én akarok. Olyan könyvet szerettem volna, ami a mai, XXI. századi nőnek ad mankót. Vannak benne diétás receptek, könnyű »apuka« receptek, ünnepi kaják, és a többi, de nem étkezések, hanem történetek szerint kategorizáltam a recepteket” – mondta.

A cím láttán az olvasóban felmerülhet a kérdés, mire is utal a 200 fok. 

„A 200 fok nagyon jellemez minket családként. Talán a brazil habitusomnak is köszönhetem, de mindig egy picit forróbban élünk, mint mások.”

Rácz Jenő már az elején leszögezte, hogy a könyv a felesége önálló projektje lesz, de a sztárséf is bedobott néhány – egész pontosan öt – receptet a közösbe. Csupa olyan receptet, amelyet a saját szakácskönyvébe biztosan nem tett volna bele… Gulyás és tejberizs – egy Michelin-csillagos séftől nem ezeket várnánk, mégis ezek adják meg a fejezet varázsát.

A hatvanöt étel többsége egyébként egyszerű, a szupermarketben is beszerezhető dolgokból elkészíthető finomság, csupán néhány bonyolultabb, ritkább alapanyagos recept került bele a könyvbe. 

„Ki kell tartani az etetésben. Az vagy, amit megeszel, nagyon fontos, hogy mit viszel be a szervezetedbe. Az étkezés az önszeretet egyik módja” – fogalmazta meg Rácz-Gyuricza Dóra a receptkönyv üzenetét.

Ha ön is szeretné ezt a remek receptkönyvet megvásárolni magának, vagy szeretteinek, ide kattintva kényelmesen megteheti!

Rácz-Gyuricza Dóra: 200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet
Inda Press Kft., 2024
224 oldal

(Borítókép: Rácz-Gyuricza Dóra:  200 fokon – Titkok és receptek, amikkel megfőztem a séfet. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok