Index Vakbarát Hírportál

Egy friss kutatás szerint a férfiak jobban élvezik az életet

2025. január 24., péntek 08:46

A hazai gasztroélet csúcsán a fiatal férfiak állnak, tudtuk meg az Eventrend Group által kezdeményezett legfrissebb kutatásból. A pszichológiai hátteret, anyagi és szociális megfontolást vizsgáló felmérés szerint a 18–29 év közötti, diplomás, átlagkeresetnél jobb fizetéssel bíró férfiak mozgatják a hazai gasztrokultúra kerekét.

„A férfiak jobban élvezik az életet” – olvashatjuk az Eventrend Group hozzánk eljuttatott közleményében. Persze az állítás nem olyan általános, mint elsőre tűnik, hiszen kontextusában a gasztronómiára vonatkozik, magyarán ki mennyire szereti éttermek széles kínálatával kényeztetni ízlelőbimbóit. Ebben egyértelműen a fiatal férfiak (a 18 és 29 év közöttiek) vezetnek hazánkban, közülük is a diplomások, akik az átlagnál jobban keresnek.

A felmérés szerint az elsődleges ok, amiért valaki az éttermeket választja az otthoni koszt helyett, továbbra is leginkább eseményközpontú. A megkérdezettek 36 százaléka személyes ünnepek, 35 százaléka pedig baráti találkozók alkalmával dönt vendéglátóipari egységek főztje mellett, és mindössze 14 százalék az, aki a konyhai téblábolását szeretné felváltani így.

Hogy mi alapján dönt valaki adott étterem mellett? Leginkább az emberi kapcsolatokon múlik, hiszen túlnyomó többségben a barátok ajánlása vezet el valakit egy-egy új helyre, míg az éttermek hírneve már jóval gyengébb tényezőnek számít, a szakértők ajánlására pedig csupán egy egészen szűk réteg alapoz. Az étteremválasztás – szemben mondjuk a szállodák és nyaralási úti célok kiválasztásával, ahol a nők a fő döntőerők – leginkább a férfiak reszortja, de itt is a családi konszenzus a győztes,

hiszen a legtöbb esetben közösen hoznak döntést a megkérdezettek.

A döntésben pedig fontos szerepet játszanak a különféle ételallergiák és diéták is, ugyanis a megkérdezettek közül minden hetedik ember számára fontos, hogy adott étterem kínálatában talál-e összetevőit tekintve magának megfelelő fogást.

A kutatás szerint a vendégek három főbb csoportba sorolhatóak:

Országos szinten a magyarok átlagosan 8500 forintot tartanak elfogadhatónak egy éttermi fogyasztásért, ezt a számot leginkább az élménykeresők és a fővárosiak lépik túl. Az összes aspektust nézve havonta átlagosan mintegy 23 ezer forint az, amit össz., vendéglátóhelyeken való költésként elfogadnak a magyar lakosok.

Belefér?

A megkérdezettek közt nincs kimondott egyetértés az éttermek árait tekintve, ugyanis 45 százalékuk szerint még pont elfogadhatóak a hazai árak, de 42 százalékuk már úgy véli, hogy szinte minden túlárazott. A fennmaradó nyilatkozók közül többek szerint továbbra is jóval olcsóbb az itthoni vendéglátás, mint amit Nyugat-Európában kapunk, de ezek a személyek jobb anyagi háttérrel is bírnak.

Ön szerint milyenek a hazai éttermek átlagos árai?

  • 39
    Kissé borsos, így csupán alkalmanként engedheti meg magának az ember.
  • 36
    Durván túlárazott minden.
  • 11
    Még éppen belefér a havi keretbe.
  • 3
    Abszolút nem számítanak drágának, könnyű megfizetni.

A kutatásban arra is keresték a választ, hogy kávézóban dolgozni, mint „home office”, továbbra sem divatos-e hazánkban? A vendéglátóhelyek atmoszférája feltehetően még mindig nem alkalmas a komolyabb munkavégzésre, ugyanis a megkérdezettek

mindössze két százaléka szokott rendszeresen kávézókból dolgozni. 

A felmérés eredményeként az Eventrend Group úgy véli, az itthoni gasztronómia legkomolyabb hajtóerejét a fiatal, tehetős férfiak adják, akiknek anyagi hátterük és időbeosztásuk is megengedi, hogy gasztrokalandokkal kényeztessék magukat. A különleges élményekért és prémiumminőségért a férfi vendégek hajlandóak mélyen a zsebükbe nyúlni, ami azt sugallja, hogy a minőségi, élménygazdag ajánlatok továbbra is csábítónak számítanak itthon.

Rovatok