Index Vakbarát Hírportál

Sikeres szívműtéten van túl Dave Brubeck

2010. október 15., 17:56 Módosítva: 2010.10.15 18:11
3

Sikeres szívritmusszabályozó-beültetésen esett át egy connecticuti kórházban Dave Brubeck amerikai dzsesszzongorista, nyugtatott meg mindenkit a világhírű zenész szóvivője. Az orvosok véleménye szerint a zenész már novemberben folytathatja a koncertturnéját, tájékoztatta a nyilvánosságot Patrick Giblin, a kaliforniai Pacific Egyetem szóvivője, ahol Brubeck egykor a tanulmányait végezte. Giblin elmondása szerint a zenész már alig várja, hogy visszaülhessen a zongora mögé.

A szívritmus-szabályozó beültetésére hétfőn került sor a connecticuti Bridgeport Kórházban, miután Brubeck kimerültségre és szédülésre panaszkodott Wiltonbeli otthonában. A zenész decemberben lesz 90 éves, de már augusztusban is része volt egy kis "előszületésnapi" ünneplésben, mikor a Wynton Marsalis Quintettel lépett színpadra a Rhode Island-i Newport Jazz Fesztiválon.

Egészségre káros a szotyiinstalláció a Tate Modernben

2010. október 15., 16:53 Módosítva: 2010.10.15 17:03
15

Alig nyitották meg, máris lezárták a látogatók elől Ai Vej-vej (Ai Weiwei) kínai művész kiállítását a londoni Tate Modernben, mivel a százmillió kézzel készített porcelán napraforgómagból készült installáció a szakemberek szerint káros az egészségre.

Tovább

Százezreket érő kincs a dobozban

2010. október 15., 10:21 Módosítva: 2010.10.15 10:21

(MTI) Egy ausztrál adománygyűjtő ládába bedobott könyvek között találtak rá George Orwell 1984 című regényének több ezer dollárt érő, első kiadására.

Az 1949-ben Nagy-Britanniában kiadott vörös borítású ritkaságra a Sydneytől délre fekvő Wollongong egyik adománygyűjtő ládájában találtak rá. A még mindig kitűnő állapotban lévő keménykötésű regény egy hatalmas könyvkupac alján hevert. "Rendkívül jó állapotban van ahhoz képest, hogy egy 61 éves könyvről van szó" - mondta a ritka adományt felfedező Paul Hol önkéntes.

Tovább

Lyukas kétfilléres, karikaturistáknak

2010. október 15., 09:18 Módosítva: 2010.10.15 09:20

Kéfilléres Díj néven – utalva a honi sajtókarikatúra helyzetére – díjat alapított a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Karikaturista Szakosztálya. Az év sajtókarikatúrája díjat évente egyszer, a legjobb sajtókarikatúra alkotójának adják. A lyukas kétfilléres mellé egy hivatalos tanúsítvány is jár, írja az mmonline.

Tovább

Kiadják a rasszistának bélyegzett rajzfilmeket

2010. október 13., 19:48 Módosítva: 2010.10.14 08:45
3

1968-ban 11 rövid animációs film bemutatását tagadta meg a United Artists rasszista tartalmukra hivatkozva, a Warner azonban úgy döntött, hogy most mindet műsorra tűzi. Az alkotások közül párat levetítettek a TCM Classic Filmfesztiválon is, hogy a fogadtatásból leszűrjék, érdemes-e kiadni dvd-n. Ezek közé több Bolondos dallamok-epizód is tartozott, a Birth of a Notion című például szóviccel utalt a rasszistának tartott Birth of a Nation (Amerika hőskora) című 1915-ös észak-déli háborús drámára. A cenzúrázott darabokban volt többek között a "fekete Hófehérke", azaz a Coal Black and the Sebben Dwarfs és Jungle Jitters is, ami a modern technikára rácsodálkozó, kannibál majomemberekként ábrázolta az afrikaiakat. Olyan legendás rajzfilmrendezők készítették a művek egy részét, mint például Friz Freleng, Chuck Jones és Bob Clampett, a Warner stúdió kreatív rajzfilmesei, akik még 1942-re legyőzték a Disneyt. (via moviefone)

Győriványi Ráth György az operaház főzeneigazgatója

2010. október 7., 12:25 Módosítva: 2010.10.07 12:29

Győriványi Ráth György karmestert nevezte ki a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatójának Vass Lajos, a dalszínház főigazgatója, közölte az intézmény. A dirigens megbízatása 2012. december 31-ig szól, feladata a 2011-2012-es, valamint a 2012-2013-as évad programjának megtervezése és művészeti vezetése. Győriványi Ráth György azt követően kapott megbízást a főzeneigazgatói teendők ellátására, hogy elődje, Fischer Ádám két hete mondott le vezető karmesteri (korábban főzeneigazgatói) posztjáról. Győriványi Ráth György életrajza itt olvasható>>>

Czigány Ákos nyerte el a Lucien Hervé-díjat

2010. október 7., 11:33 Módosítva: 2010.10.07 12:15
27

A két évente kiírásra kerülő Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat idén Czigány Ákos nyerte el, Alexis Cordesse francia fotográfussal megosztva. Az Association Lucien Hervé et Rodolf Hervé 2010-ben „A város nyelve” témában meghirdetett pályázatára a 38 éves

Czigány Ákos „Egek - hommage á Hiroshi Sugimoto” című sorozatát adta be.

A nemzetközi szakemberekből álló bizottság előzetes válogatása után a zsűri 18 francia és magyar alkotó portfoliója közül választotta ki a nyerteseket. A díj átadására és a díjazott képek kiállításának megnyitójára 2010. november 16-án kerül sor Párizsban az École Spéciale d’Architecture-ben, a párizsi fotóhónap, a „Mois de la Photo” keretében.

Az idén negyedik alkalommal kiírt nemzetközi pályázat célja a fiatal fotográfusok bemutatkozásának támogatása és a fotográfia kultúrában elfoglalt helyének a megerősítése, különös tekintettel a fotográfia és az építészet kapcsolatára.

Munakvállalási fesztivál a Millenárison

2010. október 6., 17:16 Módosítva: 2010.10.07 17:17
22

Az Európai Unió szeptember közepén indult Yout on the Move kampánya az európai fiatalok mobilitását és az országhatéron átívelő álláskeresést támogatja. A program keretében október 8-án és 9-én a Millenárison állásbörze és rengeteg program várja az érdeklődőket.

Aki ellátogat a rendezvényre, az megtudhatja, hogyan lehet hosszabb-rövidebb időt külföldön tölteni tanulmányokkal, szakmai gyakorlattal vagy éppen önkéntes munkával, hogyan lehet ehhez pályázati támogatást nyerni, és hogyan lehet egy fél évet egyetmistaként valamelyik uniós országban eltölteni.

A két napos fesztivál gazdag kulturális programmal, koncertekkel, beszélgetésekkel, élménybeszámolókkal és szakmai fórumokkal vár minden érdeklődőt. A programokról a Youth on the Move honlapján lehet többet megtudni.

Államosítják a közmédiák vagyonát

2010. október 5., 12:17 Módosítva: 2010.10.08 12:24

Állami tulajdonba kerül a Magyar Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna Televízió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. vagyonának jelentős része. Az erről szóló, az új médiastruktúrát érintő törvénymódosítási javaslatot - amely a nyáron elfogadott médiacsomag egyik elemét változtatná meg -, valamint az ahhoz kapcsolódó határozati javaslatot hétfőn terjesztette a parlament elé a fideszes Cser-Palkovics András és Rogán Antal.

Az ingatlanok, az archívumok, jelmez és díszlettárak egyaránt közvetlenül állami kézbe kerülnének jövő év januárjától egy hétfői előterjesztés szerint. Az eddigi működéshez képest ez abban jelent különbséget, hogy míg eddig az egyes állami tulajdonú médiák önállóan rendelkeztek vagyonuk felett, a jövőben a tulajdonosi jogokat és kötelezettségeket a Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap gyakorolná majd.

Hétfőn létrehozta az Országgyűlés azt az eseti bizottságot is, amely javaslatot tesz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiatanácsának tagjaira. A médiatanács tagjait a parlamenti menetrend szerint a jövő hétfőn választja meg az Országgyűlés.A jelölőbizottság elnökét a kormányoldal adja, az ellenzéki pártoknak meg kellett egyezniük az alelnök személyéről.

A bizottság elnöke a fideszes Cser-Palkovics András lett, az alelnök Mesterházy Attila (MSZP), tagjai Pálffy István (KDNP), Pörzse Sándor (Jobbik) és Karácsony Gergely (LMP). A képviselők egyhangúlag, 351 igen szavazattal választották meg őket. A testület tesz javaslatot a médiatanács négy tagjára, akiket a médiatanács elnökével együtt az Országgyűlés a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával választ meg kilenc évre.

Botticelli és Leonardo ultranagyfelbontásban

2010. október 4., 09:50 Módosítva: 2010.10.04 09:50
41

A megszokott felvételeknél háromezerszer nagyobb felbontásban látható a firenzei Uffizi-képtár hat remekműve január 29-ig az interneten. RHD (Real High Definition)-felbontásban láthatók az olasz reneszánsz és barokk festőművészek alkotásai a www.haltadefinizione.comon, ingyen.

Sandro Botticelli A tavasz (1477) és Vénusz születése (1482-85) című festménye, Leonardo da Vinci Angyali üdvözlete (1472-75), Andrea del Verrocchio és Leonardo da Vinci Krisztus keresztelése (1475), Caravaggio Bacchusa (1597) és az Agnolo Bronzino festette Eleonora di Toledo portréja (1545) nézhető meg, úgy, hogy maximálisra lehet nagyítani a festményeket anélkül, hogy vesztenének élességükből és eredeti színeikből.

Pénteken nyílik a World Press Photo kiállítás

2010. szeptember 29., 10:48 Módosítva: 2010.09.29 12:11
9

A világ legjobb sajtófotóit idén a Millenáris Fogadóban állítják ki október 1. és 30. között. Az idei megmérettetésre 128 ország 5847 fotóriportere 101 960 pályaművet küldött be. A zsűri 13 napot töltött Amszterdamban a nyertes képek kiválogatásával.

A 167 kiállított kép bemutatja az elmúlt év hétköznapjait, politikáját, sportját, művészetét, temészeti változásait, a tudomány vívmányait, és mindazt, aki vagy ami a hírekben szerepelt. A kiállítás magyar vonatkozása, hogy a Természet kategória (egyedi) első díját dr. Szentpéteri L. József (Joe Petersburger) nyerte Vadászó jégmadár című képével.

A magyarországi World Press Photo kiállítás kísérőrendezvényeként tartja meg a Millenáris Fogadó Csiga galériájában a Civil Expót. Az elsősorban amatőr fotósok munkáit bemutató esemény célja idén is az, hogy a közönség találkozzon a szűkebb világunkat, azaz a mai magyar valóságot és életérzést megörökítő „civil” munkákkal. Az Index, az Indafotó és a kiállítás szervezőjének közös fotópályázatára a kiállítás teljes időtartama alatt bárki pályázhat, az Indafotó oldalán keresztül feltöltött digitális pályaművekkel.

A civil fotósok hírfotó, emberek a hírekben, sportfotó-akció, sportfotó-történetek, mindennapi élet témájú képekkel ugyanúgy pályázhatnak, mint portrékkal és természetfotókkal. Az Indafotóra feltöltött pályaművekből a World Press Photo kiállítást szervező Révész Tamás fotográfus elnökletével az Index és az Inda fotósaiból, szakértőiből álló zsűri választja ki azokat a kiemelkedő munkákat, melyekből a kiállítás helyszínén vetítés készül.

Magyar-olasz szobrot avatnak Rómában Amerigo Tot emlékére

2010. szeptember 26., 13:49 Módosítva: 2010.09.26 13:51
2

Magyar-olasz művészek egy tonna súlyú, bronz-acél kompozícióját avatják fel a Tóth Imreként született Amerigo Tot emlékére hétfőn, a magyar születésű, de Olaszországban második hazára talált szobrász születésének századik évfordulóján Rómában.

A kétméteres szobrot a magyar-olasz Fondéria Művészeti Egyesület tizenegy művésze készítette, Róma főpolgármestere, Gianni Alemanno és Pécs polgármestere, Páva Zsolt közösen adja át az olasz főváros VI. kerületében, a Casilino negyedben De Sanctis villa szoborparkjában.

Mundruczó különdíjat kapott Belgrádban

2010. szeptember 25., 15:10 Módosítva: 2010.09.25 15:10
5

Különdíjjal jutalmazták a Mundruczó Kornél rendezte Frankenstein terv című színdarabot a belgrádi nemzetközi színházi fesztiválon (BITEF). A magyar előadás a nemzetközi zsűri értékelése szerint ügyesen és bátran oldotta meg az átjárást a műkedvelőség és a professzionalizmus között. A 44. BITEF fődíját a berlini Deutsches Theater társulata nyerte el a Ványa bácsival; a Csehov-darab a tavaly elhunyt Jürgen Gosch rendezésében az év előadása volt 2008-ban Németországban.

Isztambulban szórakoztat a Magyar Zsonglőr Egyesület

2010. szeptember 24., 12:58 Módosítva: 2010.09.24 12:58

Utcafesztiválon szórakoztatják a Magyar Zsonglőr Egyesület tagjai a közönséget Isztambulban vasárnapig. Sajtóreferensük tájékoztatása szerint "[a] programok köztéren zajlanak, ingyenesek és nyitottak az érdeklődők számára". A zsonglőrök egyensúlyoznak és akrobatikáznak is, oktatást és gyakorlást is vállalnak, de lesz breaktánc és "felvillanó produkciók" is. Hogy ez utóbbi mit jelent, az nem derült ki a közleményből. A szeptember 17-én kezdődött fesztivál nemzetközi összefogással jött létre, főszervezője a Magyar Zsonglőr Egyesület, török partnerszervezete az isztambuli Pera Szépművészeti Akadémia.

Az A38-on folytatódik a Slam poetry-sorozat

2010. szeptember 23., 23:12 Módosítva: 2010.09.23 23:18
25

A nyolcvanas évek New Yorkjából indult slam poetry nem ismeretlen Magyarországon sem. A rímes, szójátékos, improvizált verspárbaj egyik legfontosabb hazai sorozata, a Műcsarnok által létrehozott Budapest Slam, amelynek mostani állomása a Budapest Slam 3: Roots. A szombaton az A38-on rendezett  verseny résztvevői a honi underground rap- és slamlegjobbjai lesznek, Az esten fellép a slam poetry két nagysága, Bob Holman és Sam Thornhill.

A szeptember 25-i eseményen fellép a Ludditák (Móki & Tita), Bárdos Deák Ági, Saiid (Akkezdet Phiai), Újonc (Akkezdet Phiai), Id (Slam Poetry Budapest), IndianA, Zeek, Ponza, B-Best és Daniel Brownwood. Zene: Sabák Péter (basszusgitár), Boros Levente (dob), Sági Viktor (gitár).

A38 Hajó, 2010. szeptember 25., szombat 18:30.

Élőben közvetítik a dalai láma magyarországi fellépését

2010. szeptember 17., 16:53 Módosítva: 2010.09.17 20:56
29

Budapestre látogat a tibeti buddhizmus legfőbb vallási vezetője, a Nobel-békedíjjal is kitüntetett dalai láma. Tendzin Gyaco szombaton és vasárnap is előadást tart a Papp László Sportarénában, Bevezetés a tibeti buddhizmusba címmel.

A négy előadásra már elővételben elkelt mind a 22400 jegy, a tanításokat azonban élőben is közvetítik. Az esoguru.com oldalon több nyelvre fordítva követhetők az angolul elhangzó előadások. Az oldal interaktív lesz, a nézők kérdéseket tehetnek fel és kommentálhatják az elhangzottakat. Az oldal ingyenes. Az előadásokat tíz órával később ugyanitt megismétlik.

Tovább

Hamis U2-jegyekkel bukott le egy magyar

2010. szeptember 16., 11:37 Módosítva: 2010.09.16 12:36

A U2 müncheni koncertjére szóló hamis jegyeket találtak a salzburgi hatóságok egy 34 éves magyar férfinál. A jegyüzér vonattal tartott Németország felé szerda délután, de egy ellenőrzés során kiderült, hogy korábban megvonták tőle a tartózkodási engedélyt. A rendőrök átkutatták a táskáját, és rábukkantak 31 darab, a U2 szerda esti müncheni koncertjére szóló, hamis koncertjegyre. A férfi nem árulta el, honnan szerezte a hamis jegyeket. A rendőröknek az lett gyanús, hogy a belépőkön feltüntetett jegyiroda címe hibásan volt megadva. A U2 szerda esti müncheni koncertje a rockbanda fennállásának a 30. évfordulójához időzített, három évesre tervezett 360 fok című turné egyik állomása volt.

Körözést adtak ki, mert nem vitte vissza a könyveket

2010. szeptember 15., 11:15 Módosítva: 2010.09.15 11:15

Letartóztatási parancsot adott ki New Jersey állam egy bírója egy tajvani férfi ellen, aki közel 2500 dollár (540 ezer forint) értékű DVD-t, videót és zenei témájú könyvet nem vitt vissza már két éve egy helyi könyvtárba.

Hszian Kao a New Jersey állambeli Randolph község közkönyvtárából kölcsönözte ki az anyagokat még 2008-ban. Az intézmény vezetője azt követően fordult a rendőrséghez, hogy augusztus elején meglátta a notórius tartozót a könyvtárban, de mielőtt kérdőre vonhatta volna, eltűnt.

A rendőrség a lakcímén csak volt feleségét találta meg, aki közölte, hogy Kao csupán tíz napra érkezett a városba, hogy gyermekeit meglátogassa, és legközelebb egy év múlva tér vissza Tajvanról.
A bíró lopás vádjával adta ki ellene a körözést.

Átvilágítják a Nagyítás című hetilapot

2010. szeptember 15., 00:04 Módosítva: 2010.09.15 00:04

A Nagyítás ezen a héten már nem jelenik meg. A társadalmi, politikai és kulturális hetilap gazdasági átvilágítását egyetértésben kezdeményezte a kiadótulajdonos kuratórium és a lap múlt héten lemondott főszerkesztője - olvasható az MTI-hez kedden eljuttatott kuratóriumi dokumentumban.

Tovább

Kulturális központ lesz a siófoki kenyérgyárból

2010. szeptember 11., 12:13 Módosítva: 2010.09.11 12:13

Siófok Város Önkormányzata tervpályázatot írt ki a régi kenyérgyár és a szomszédságában lévő szódagyár kulturális, oktatási és technikai központtá alakítására, az első helyezett az Építészkohó Kft. lett, és nettó 6 millió forint díjazásban részesült. A tervezett összes beépített alapterület – két ütemben - 12.500 négyzetméter. A 320 fok Művészeti, Kulturális, Oktatási és Technikai Központ nevű létesítményben kiállítótér, galéria, étterem, kávézó, és gyorsétterem is helyet kap. A projekt a Dél-dunántúli Regionális Operatív Programból uniós támogatásban részesül.

Beatlest játszanak a királyi filharmonikusok

2010. szeptember 11., 11:57 Módosítva: 2010.11.16 14:13

A Beatles megalakulásának 50. évfordulójára emlékezik rendkívüli koncerttel a londoni Royal Philharmonic Orchestra, amely komolyzenei köntösbe öltözteti John Lennon és Paul McCartney leghíresebb szerzeményeit. Bár számtalan ilyen feldolgozás született már, a klasszikus muzsika és a hatvanas évek rock zenéjének rajongói most először élvezheti élőben a műfajok keveredését: október 28-án a Royal Albert Hallban.

A koncerten több mint száz tagból álló kórus, zenekar, gitárosok és meghívott művészek gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról. Az est alkalmából különleges fényjátékkal is készülnek. A koncerten énekel Darius Campbell, Tonie Christie, valamint Beverly Knight. Belépőket 20 fonttól válthatnak az érdeklődők, a bevétel egy részét jótékony célokra fordítják.

Százmillió forintot nyert Csongrád megye hét könyvtára

2010. szeptember 9., 13:04 Módosítva: 2010.09.09 13:04

Uniós pályázat keretében csaknem százmillió forintot nyert egy könyvtári konzorcium Csongrád megyében. A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár vezetésével a hét bibliotéka együttes pályázatával infrastruktúra-fejlesztésre, szoftverbeszerzésre nyílt lehetőség. A Somogyi könyvtár mellett a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár, az Algyői Faluház, Könyvtár és Tájház, a szintén szegedi Bibliotéka Egyesület Könyvtára, valamint a mórahalmi, kisteleki és a mindszenti könyvtár vett részt a munkában.

Az infrastruktúra-fejlesztés keretében konzorciumi szinten több mint száz számítógépet vásároltak hat szerverrel. Ebből három nagy teljesítményű, melyeken megyei szintű adatbázisok futnak majd. A számítógépek fele munkaállomás, másik felét a látogatók használhatják. A szoftverekre fordítandó összegből létrehoztak egy közös lekérdező felületet.

Német kitüntetés a Mohamed-karikatúráért

2010. szeptember 8., 20:43 Módosítva: 2010.09.08 20:43

A német kancellár adta át Potsdam város médiadíját szerdán este Kurt Westergaardnak, aki öt évvel ezelőtt Mohamed prófétát gyújtózsinóros turbánnal a fején ábrázoló karikatúrájával keltett felháborodást az iszlám országokban. A média szabadságát védő rendíthetetlen magatartásáért részesült az M100 díjban. A potsdami Sanssouci kastélyban rendezett ünnepségen Angela Merkel köszöntőjében kiemelte a sajtószabadság jelentőségét. "Európa olyan hely, ahol karikaturisták ilyen rajzot is készíthetnek" - szögezte le. Kitért egy amerikai vallási csoport által tervezett akcióra is, amikor nyilvánosan el akarták égetni a muzulmánok szent könyvének, a Koránnak egy példányát. Tiszteletlennek minősítette az elképzelést. A 75 éves dán karikaturista, aki öt éve muzulmán szélsőségesek állandó fenyegetése alatt él, szigorú biztonsági intézkedések közepette vett részt a díjátadáson.

Lemondott Csontos János, a Nagyítás főszerkesztője

2010. szeptember 8., 19:00 Módosítva: 2010.09.08 19:05

Lemondott a Nagyítás című hetilap főszerkesztői posztjáról Csontos János, közölte Csoóri Sándor író, a lapot fenntartó Közép-Európai Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Csontos hétfőn nyújtotta be a lemondását, de további hatvan napig még ő áll a lap élén. Az új főszerkesztő személyéről még nem döntött a kuratórium.

Tovább

A pannonhalmi apátságé az év pincészete

2010. szeptember 8., 13:50 Módosítva: 2010.09.08 13:50
78

A Pannonhalmi Bencés Főapátság borászata nyerte el 2010-ben az év pincészete címet. A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére közel egy évtizede alapították meg az elismerést. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia, valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002 óta minden évben egy olyan bortermelő gazdasági társaság kollektív teljesítményét jutalmazza vele, amely az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széleskörű népszerűsítéséért a legtöbbet tette az adott évben.

A több évszázados hagyományokkal rendelkező pannonhalmi szőlő- és borkultúra hét éve éledt fel újra. A 2003-ban épült, közel 2000 négyzetméter alapterületű, a monostor tövében található új pincében és borházban a hagyományok ápolása mellett a legmodernebb technológiával kerül sor a Pannonhalmi Apátsági Pincészet ültetvényeiről származó szőlő feldolgozására. A fajtaszerkezetnek megfelelő pincetechnológia évente több mint 300 ezer palack minőségi bor készítésére alkalmas. A borkészítéshez a tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó komplexum épült, amely lehetővé teszi, hogy a Pincészetbe látogatók teljes betekintést nyerhessenek a borászati munkába és annak eredményeibe.

John Malkovich Bécsben játszik

2010. szeptember 8., 13:44 Módosítva: 2012.08.21 14:30

Giacomo Casanova szerepében újra színpadra áll az osztrák fővárosban John Malkovich, miután tavaly egy osztrák sorozatgyilkos megformálásával elbűvölte a bécsi közönséget és a kritikusokat.

A produkcióról egyelőre csak annyit közölt az osztrák színházszövetség, hogy a címe Giacomo variációk lesz, és ugyanaz az alkotópáros rendezi, akik az előzőt is. A filmes alakításáért kétszer Oscar-díjra jelölt Malkovich bőséges színházi tapasztalattal rendelkezik, az 1970-es évek óta számos darabban szerepelt már.

Tovább

Kambodzsa fél kilométeres épületet tervez

2010. szeptember 7., 13:45 Módosítva: 2010.09.07 13:45

Délkelet-Ázsia legmagasabb felhőkarcolóját építenék fel a kontinens egyik legszegényebb országának számító Kambodzsában. A tervet Hun Sen miniszterelnök jelentette be a napokban egy egyetemi diplomaosztó ünnepségen. A kormányfő tervei szerint a mintegy 200 millió dolláros (45 milliárd forintos) felhőkarcoló 555 méter magas lenne, ötször magasabb, mint az ország jelenlegi legnagyobb épülete, a 115 méteres Canadia Bank Tower. A nemrég befejezett, 32 szintes toronyház uralja a phnompeni városképet, ahol az ötemeletesnél magasabb épületek már kiemelkednek környezetükből.

Tovább

Alvin Lee lesz a budapesti bluesbuli sztárja

2010. szeptember 2., 13:16 Módosítva: 2010.09.02 13:16
4

Alvin Lee, a Ten Years After alapítója és gitárosa szeptember 25-én Budapesten, a Petőfi Csarnokban koncertezik: ő lesz az első Budapest Blues Legends fesztivál díszvendége. A bulin két magyar zenekar is fellép: a bluesrajongók körében már jól ismert Bőrgyári Capriccio, valamint a Karen Carroll with The Mississippi Grave Diggers.

Pénteken kezdődik a kaposvári borfesztivál

2010. szeptember 2., 10:53 Módosítva: 2010.09.02 10:53
5

Pénteken háromnapos borfesztivált kezdődik Kaposvár megújult belvárosában. A szervezők a balatoni, a tokaji, a szekszárdi borvidékről, valamint Villány és Siklós környékéről 15 neves borászat képviselőit hívták meg, de a már bejáratott nevek mellett bemutatkozási lehetőséget kapnak a kispincészetek is. Két termelő pálinkát is kínál a látogatóknak, de lesznek frissensültek és egytálételek és faszénen sült kürtőskalács is. A borkóstolás mellett kézműves vásár, koncertek, lemezbemutatók, mesejátékok, kiállítás, játszóház és utcabál is szórakoztatja majd a kaposváriakat és a turistákat.

Katy Perry Budapestre jön október 1-jén

2010. szeptember 2., 10:30 Módosítva: 2010.09.02 10:32

Október 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet Katy Perry, akinek a mapokban jelent meg az új albuma, a Teenage Dream, előző kislemeze, a California Girls pedig az idei nyár egyik legnagyobb slágere volt. A koncertre szeptember 3-ától lehet jegyet venni. Új lemezéről Perry azt mondja: amikor turnézott, azt szerette volna, ha a közönség többet táncol, ezért most olyan anyagot írt, amire azonnal mozogni kezdenek a rajongók.

A 26 éves énekesnő két éve robbant be a köztudatba. Katheryn Elizabeth Hudson néven, két lelkipásztor középső gyermekeként született, gospel- és egyházi zenén nőtt fel, a templomi karban énekelt, később viszont provokatív dalaival vált ismertté. One of the Boys című 2008-as albumából, 5 millió példány kelt el 22 millió digitális letöltés mellett.

29 szerencsés magyar rajongó a felfújható epreket dobáló popsztár szeptember végi videóklip-forgatásán is részt vehet. Bár a szereplőválogatás már lezajlott, a vállalkozó kedvűek még szeptember 12-ig jelentkezhetnek saját videójukkal a katyklipje.hu oldalon. A beérkezett és a válogatáson készült videók alapján zsűri választja ki azokat, akik részt vehetnek a nemzetközi produkcióban zajló felvételen.

Rovatok