Index Vakbarát Hírportál

Natalie Portman a legjobb befektetés

2012.12.28. 12:41

A Forbes számításai szerint Natalie Portman a leggazdaságosabb színész: minden befektetett dollárnak a 42,7-szeresét hozza vissza. A lista összeállításához az elmúlt három évből vették a színészek legutolsó maximum három filmjét, amiket legalább 2000 moziban vetítettek, ebből számolva a megtérülést a stúdiók felé.

A stúdiók esetenként százmillió dolláros nagyságrendben költenek szemkápráztató robbanásokra és számítógép gyártotta pusztításra, de olykor az olyan visszafogottabb látványvilágú filmek, mint a Fekete hattyú bizonyulnak jobb befektetésnek. A Fekete hattyú sem termelt ki gyerekjátékokat, sem százrészes tévésorozatot, de a kasszáknál az élmezőnyt képviseli.

A Natalie Portman főszereplésével készült 2010-es dráma 13 millió dolláros büdzséből készült és a nemzetközi bevételei 329 millió dollárra rúgnak. A film nemcsak az legjobb női főszerep Oscarjához segítette hozzá Portmant (kiemelkedően jó balerina benne, ahogy erről mi is írtunk), de a legjobb befektetésnek számító színészek Forbes-listájának első helyét is biztosította.

A tömeg vagy mellékszerepek, valamint az animációs filmek nem képezték részét a felmérésnek. A listán szereplő színészek általában nem a legjobban fizetettek közül valók, ennek ellenére nagy bevételű filmekben szerepelnek.

Portmannél, aki pillanatnyilag szünetelteti karrierjét, hogy gyerekével tölthesse az időt a Fekete hattyú, a Csak szexre kellesz és a Király! című filmek bevételei kerültek mérlegre. Bár az utolsó bukásnak számított 25 millió dolláros bevétellel és 50 milliós büdzsével, még ez sem tudta kiütni az első helyről a színésznőt. Ugyan az Aston Kutcherrel készített Csak szexre kellesz-ről valószínűleg nem ez él a köztudatban, de 150 milliós nemzetközi bevétellel ez is kasszasikernek számít, mivel mindezt egy sovány 25 milliós gyártási költséggel érte el. A Fekete hattyúhoz hasonlóan ez is egy kis költségvetésű és nagy bevételű filmnek számít, amelyhez nagyban hozzájárul, hogy Portman még nem igényel valódi sztárgázsit.

A lista második helyezettje az Alkonyat sorozattal ismertté vált Kristen Stewart, aki 40,6 dollárt hoz minden befektetett dollárért. Ő abban a szokatlan helyzetben van, hogy az itteni második helyezés mellett egy elsőt is bezsebelhetett, a Forbes legjobban kereső színésznőinek listáján. Ebből az következik, hogy Stewart olyan filmekben alakít, melyek még a kasszasikerek között is kiemelkedőnek számítanak. Bár a színésznő 25 millió dolláros fizetést vitt haza az Alkonyat utolsó két részéért, így is egyértelműen jó befektetésnek számít.

Ehhez természetesen elengedhetetlen volt, hogy a filmek 3,3 milliárd dollárt hozzanak nemzetközi szinten, nem számítva az utolsó rész még mindig pörgő számlálóját.

A vámpír-farkasember ellentéttel dolgozó romantikus regényadaptációból készült sorozat további két szereplője, Robert Pattinson és Taylor Lautner is felkerült a listára, egy 4. és egy 6. helyet szerezve meg. Pattinson 31,7-es szorzót ért el, míg Lautner 29,5 dollárt csinál minden dollárból.

A három színész azonos fizetést kapott az utolsó két Alkonyat filmért, így az eltérések a többi filmjük adataiból erednek. Stewart 2012-ben egy másik nagy bevételű filmben, a Hófehér és a vadászban is szerepelt, ami 170 milliós befektetésre 400 milliós bevételt hozott. Pattinson további 2012-es filmjei nem jelentek meg elég moziban, hogy számításba jöjjenek, így a lista negyedik helyéhez nála a Vizet az elefántnak lett mérve, ami 38 millióból 118 millió dollárt csinált. Lautner másik filmje az Elhurcolva volt, ami azonban csak 82 milliót csikart ki a bele ölt 35 millióból, így feltehetően alig termelt profitot.

A magazin leginkább túlfizetett színészeket gyűjtő listájának vezető helyét korábbi felmérésben Eddie Murphy szerezte meg, aki összehasonlításképpen csak 2,3 dollárt produkál minden befektetett dollárért.

Top 10:

1. Natalie Portman (42.70 $ minden kifizetett $-ért)
2. Kristen Stewart ($40.60)
3. Shia LaBeouf ($35.80)
4. Robert Pattinson ($31.70)
5. Daniel Radcliffe ($30.50)
6.Taylor Lautner ($29.50)
7. Bradley Cooper ($25)
8. Dwayne "The Rock" Johnson ($22.70)
9. Amy Adams ($22.60 )
10. Kevin James ($22.40 )