Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt az Érzékek birodalma rendezője

2013.01.15. 14:48 Módosítva: 2013.01.15. 15:35

Nyolcvan éves korában kedden tüdőgyulladásban elhunyt Oshima Nagisa, a japán film fenegyereke. A legismertebb japán filmrendező nevéhez olyan népszerű filmek kötődnek, mint az Érzékek birodalma vagy a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence, amiben David Bowie játszotta a főszerepet. Nagisa több mint 52 filmet rendezett, ezek közül viszont mindössze hetet mutattak be Magyarországon.

"Oshima Nagisa olyan szerepet töltött be a japán filmtörténetben, mint Jean-Luc Godard a franciában. Nagisa hatvanas évekbeli lázadó, 68-as politizáló értelmiségi, szexuálforradalmár, az utóbbi évtizedekben színes öltözetű és gondolkodásmódú tévészereplő, médiasztár volt. Újhullámos, kézikamerás vegzálásoktól, az “ifjúsági problémától“ radikális szélsőbaloldali mozgóképes akciókon és a filmtörténet első és mindmáig egyetlen művészi hardpornó moziján (Az érzékek birodalma) át verekedte el magát a máig.

A hetvenes évek közepe óta francia koprodukciókban dolgozik, jelentős alkotása volt a Boldog karácsonyt, Mr. Lawrence, mely az első japán háborús film, ahol az derült ki egy dzsungelbéli hadifogolytáborban, hogy a japán fogva tartók tetűk, az angolszász foglyok meg nem. 1986-ban rendezte a Szerelmem, Max c. alkotásban Charlotte Rampling lobban ellenállhatatlan szerelemre egy csimpánz iránt" - írta róla Vágvölgyi B. András az Indexen.

Utolsó filmjét, az 1986-ös Kiotóban játszódó Tabut 1999-ben rendezte. A film a szamurájharcosokat nevelő Shinsengumi gárdáról szól, amibe felvételt nyer a lányos megjelenésű Sozaburu, akinek szépsége egyaránt lenyűgözi kiképző parancsnokát, Hijikatát, és rivális újonctársát Kanot. A rendező határozottan, de végtelen finomsággal sejteti a férfiak egymás iránt gerjesztett szenvedélyét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport