Index Vakbarát Hírportál

Pénzt követel a Hobbitért egy új-zélandi politikus

2013.01.18. 09:37

Alig több mint egy hónapja mutatták be A hobbit – Váratlan utazás című filmet, ami máris több mint 900 millió dollár bevételt produkált. Bár ez kétség kívül jó hír Peter Jackson rendezőnek és a Warner Brothersnak, néhányan úgy gondolják Új-Zélandon, ideje, hogy visszafizessék a gyártók azt az 56 millió dollár támogatást, amit a film kapott.

A forgatás előtt az új-zélandi kormány jelentős támogatást ajánlott fel a gyártóknak és a rendezőnek annak fejében, ha a Hobbitot ott forgatják, és minél több helyi munkaerőt vonnak be a film készítésébe. Jackson cserébe valóban rengeteg helyi színészt alkalmazott, nem beszélve a díszletépítőkről, mérnökökről és a látványtervezőkről, akiknek nagy része szintén új-zélandi volt. Becslések szerint a Hobbit trilógia forgatása mintegy  3000 új munkahelyet teremtett az országban, és fellendülést hozott a gazdaságnak és a turizmusnak is. Jelentősen megnövekedett a forgatás alatt a helyi repülőtársaságok, hotelek és éttermek forgalma is.

Egy ellenzéki politikus, Winston Peters szerint azonban az idézett számok nem fedik a valóságot, és a 3000 új munkahely csak fikció. Ráadásul ideiglenes, és a forgatás után az egészből semmi sem marad. „Most, hogy a mozi bevétele már meghaladta az egy millió dollárt, ideje, hogy a Warner Brothes visszafizesse azt a 67 millió dollár támogatást, amit az adófizetőktől vontak el” – mondta Peters, (új-zélandi dollárról van szó), és hozzátette, nem túl logikus, hogy a filmipar amúgy is jómódú képviselői adótámogatást kapnak, amit a helyi ipar nem kap meg.

Peters valószínűleg csak politikai tőkét akar kovácsolni a támadásból. John Key, új-zélandi miniszterelnök, továbbra is elkötelezett a filmipar támogatása mellett, ami szerinte gazdasági fellendülést hozhat az országnak, és bízik benne, hogy a Hobbitban is látható lenyűgöző táj, további filmeseket vonz majd az országba.