Index Vakbarát Hírportál

Jessica Chastain uralja az amerikai mozikat

2013.01.21. 11:49

A Zero Dark Thirty főszerepéért Aranyglóbusz-díjat nyert Jessica Chastain filmjei uralták a hétvégi amerikai mozis toplistákat. A színésznő a februári Oscar-díj-kiosztás egyik esélyese a legjobb színésznő kategóriában, filmjei kiválóan termelnek a mozikban, a karrierje tehát igencsak sínen van. A hétvégén bemutatkozó Mama című horrorja 33,2 millió dollárral nyitott, amit a szalapok egyrészt a díjnak és a jelölésnek tudnak be, másrészt annak, hogy az előzetese alapján igencsak ijesztőnek tűnő film 14-es karikával fut a mozikban.

A héten bemutatott új filmek közül a legnagyobbat Arnold Schwarzenegger mozis visszatérése bukta. Az Erőnek erejével című akciófilm, amiben ez egykori kaliforniai kormányzó egy kisvárosi seriffet alakít, akinek az egyik mexikói drogkartellel gyűlik meg a baja, csak hatmilliós bevételt produkált, ami még a 30 milliós költségvetéshez képest is gyenge (a Mama 15 millió dollárból kijött). A harmadik jelentősebb premierfilm, a Russel Crowe és Mark Wahlberg főszereplésével készült Megtört város című politikai krimi sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket és csak kilencmillió dollárral nyitott.

Chastain a toplista második helyén is ott van, hiszen a Zero Dark Thirty című akcióthriller 18 millió dollárt termelt, bemutatása óta pedig már 55 milliónál tart. Ez az a film, ami az Oszama bin-Laden elfogásáról szóló akciót krónikálja, és amivel a kínvallatásos jelenetek miatt már az USA képviselőháza is foglalkozik. Továbbra is szépen termel a Django elszabadul, Quentin Tarantino Oscar-díjra is jelölt véres westernje, a hétvégén 8,2 millió dollárt hozott a konyhára, összesen pedog 138,3 milliót, ami a rendező filmjei közül messze a legjobb eredménynek számít (a Becstelen Brigantyk az első két hétben 120 milliót keresett).

A Django az USA-n kívül is jól szerepelt, a bemutató hetlben 48 millió dollár értékben váltottak rá jegyet, a helyi (hétvégi) bevételi listkat pedig a briteknél, a németenél, a franciáknál, az olaszoknál és s spanyoloknál is vezeti. Tarantino flmje ezeken a piacokon a Pi életét taszította le az első helyről.