Index Vakbarát Hírportál

Szexről és függetlenségről szólt az idei Sundance Filmfesztivál

2013.01.22. 14:35 Módosítva: 2013.01.22. 16:47

A legnagyobb amerikai független filmfesztivál, a Sundance megalakulása óta az alternatív művészfilmeseket próbálja összebékíteni a hollywoodi sztárokkal. A legnagyobb független filmfesztivál alapítója Robert Redford, így nem meglepő, hogy a Utah állambeli Park City-ben nem csak a szórakoztatóipart megvető dokumentumfilmesek beszélgetnek az amerikai álom hiábavalóságáról a vetítések szüneteiben, hanem azért végig sétál a vörös szőnyegen Daniel Radcliffe, vagy éppen Salma Hayek is.

A filmfesztivál célja persze a tehetséges filmesek felfedezése és támogatása lenne, a csütörtökön kezdődő rendezvényre pedig idén is több ezer látogató érkezett, ami igazán érthető, mivel a sztárok mellett a központi téma idén a szex. És nem csak szépen fotózott szerelem, hiszen van itt dokumentumfilm a szadomazó-szex legkelendőbb árucikkeiről, de Harry Potter például homoszexuális szerelembe esik, két anya pedig hobbiból elszereti egymás gyerekét.
Harminckét országból 119 film került a döntőbe – a fesztivál szabályaihoz híven fele-fele arányban női és férfi rendezőktől. Ezeket 12 146 pályázat közül választották ki. A látogatók százhárom alkotás világpremierjére számíthatnak a héten.

Pornószínésznők és bondage

Számos kiemelkedő pályamunka érkezett, összesen öt kategóriában. Nagy sikert aratott például A New Frontier. A negyvenöt perces őrület egy olyan világba repít minket, ahol unatkozó rendőrök drogot árulnak, és tinédzsereket zaklatnak, hogy elüssék az időt. Steve Little és Mark Burnham mellett Marilyn Manson is feltűnik. A rengeteg ígéretes alkotás közülött találjuk még a Lovelace című filmet Rob Epsteintől, amiben Amanda Seyfried személyesíti meg Linda Lovelace pornószínésznőt, a mélytorok-technika élharcosát.

A Kink című film a kink.com-ról szól, a cég szado-mazo és BDSM kategóriában működtet weboldalakat és forgat felnőttfilmeket.

A Pussy Riot a híres női punk együttes letartóztatásának és bírósági tárgyalásának története. A három feminista tavaly Moszkva egyik legnagyobb katedrálisa előtt tartott gerilla-koncertet, amivel Vladimir Putin újraválasztása ellen tiltakoztak.

Naomi Foner Very Good Girls című alkotásában Demi Moore, Richard Dreyfuss és Elizabeth Olsen alkot egy különös szerelmi háromszöget. A témaválasztás nem véletlen, hiszen John Cooper fesztiváligazgató szerint idén különösen nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás témakörére. A The East tegnapelőtt debütált a fesztiválon. A Zal Batmanglij, Batmanglij és Brit Marling nevéhez köthető film egy rejtélyes anarchista csoportról szól, és egy ex-FBI ügynökről, aki megpróbálja megállítani őket.

Harry Potter meleg

Nagy felfordulást okozott Daniel Radcliff, aki sokadszorra is bizonyította, hogy rég maga mögött hagyta Harry Potter karakterét: a színész ezúttal egy meleg szexjelenetben tűnik fel a Kill Your Darlingsban (itt egy homoszexuális beat költő szerepét játssza). A következőket fűzte hozzá később: “Az egész jelenetet hihetetlenül gyorsan, úgy egy-másfél óra alatt forgattuk le. Időm sem volt megállni és aggódni miatta.” Majd az MTV-nek elmondta még, hogy mennyire érdekesnek tartja az emberek hozzáállását, szerinte ugyanis mindenki látott már hetero- és homoszexuális jeleneteket egyaránt, ezért nem világos neki, hogy miért kell jobban megdöbbenni az egyik látványától, mint a másikétól.

A férfiak kapuzárási pánikját szemléltető alkotások után most végre a nők lelki problémáival is szembesülhettek a nézők. A Concussionban a főszereplő kettős életet folytat: titokban egy leszbikus prostituált.

A Touchy Feely-ben egy masszőr próbál rájönni arra, hogy újabban miért nem tudja undor nélkül megérinteni a vendégeit. A 2 Mothers-ben pedig legjobb barátnők szeretnek bele egymás gyerekébe.

A fesztivált a jOBS című dokumentumfilm zárja majd, ami Steve Jobs életének legfontosabb harminc évét mutatja be Michael Stern rendezésében, méghozzá Ashton Kutcher főszereplésével. Őszinte és inspiráló jellemrajz egy olyan férfiról, aki másképpen látta világot. Steve Jobs 2011 október 5-én, 56 évesen hunyt el.

Meglepetésvendégként Alicia Keys is megjelent az eseményen, aki saját filmjének, a The Inevitable Defeat of Mister and Pete-nek premierjére időzítette látogatását. Érdekesség, hogy Lindsay Lohant és a The Canyons-t indoklás nélkül visszautasították.

A rendezvény nem csak a sokszínűségről és a függetlenségről híres, hanem a presztízsről is. Nem ritka, hogy egy-egy alkotást Oscar-díjra jelölnek a Sundance premier után. 
A tehetséges művészek támogatására és képzésére alapították a Sundance Filmintézetet. Rendszeresen rendeznek különböző fesztiválokat. Magyarországon 1997 óta tartanak műhelygyakorlatokat, a fő kezdeményező Gazdag Gyula filmrendező volt.

Robert Redford már saját TV-csatornát is üzemeltet Sundance Channel néven, mely azzal a céllal jött létre, hogy a fesztivál minél nagyobb publicitáshoz jusson.