Index Vakbarát Hírportál

Hős diplomatákat köszöntött Washington

2013.01.23. 13:09

Arthur Berger, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumának vezető tanácsadója azzal nyitotta a The Rescuers (A megmentők) című dokumentumfilm washingtoni bemutatóját, hogy a holokauszt idején tízezrek életét megmentő diplomaták példáját oktatni kellene a külszolgálati iskolákban. A díszbemutatón Szapáry György, Magyarorszég amerikai nagykövete is felszólalt, és bejelntette, hogy a közelgő Holokauszt-emlékév előkészítésére megalakult a Magyar Holokauszt-2014 Emlékbizottság.

"Bocsánatkéréssel is tartozunk, mégpedig az áldozatoknak, a magyar állam ugyanis bűnös volt a holokausztban. Kétszeresen is bűnös: először azért, mert nem védte meg a megsemmisítéstől saját polgárait, másodszor pedig azért, mert asszisztált, erőforrásokat adott a népirtáshoz" - idézte a nagykövet Lázár János államtitkárt, az emlékbizottság elnökét.

A The Rescuerst az Emmy-díjas Michael W. King rendezte, a film pedig arra a kérdésre keresi a választ, hogy a diplomaták feletteseik utasítása ellenére is kötelesek-e megmenteni az ártatlanokat ez üldöztetés elől. Megszólal benne Stephanie Nyombayire, ruandai népirtás elleni aktivista és Sir Martin Gilbert holokausztkutató, akik üldözötteket mentő diplomatákkal és a megmenekültek leszármazottaival találkozott.

Magyarországgal kapcsolatban a dokumentumfilm az idősebb Antall Józseffel együttműködő lengyel Henryk Slawik, valamint a svéd Raoul Wallenberg és a svájci Carl Lutz tevékenységével foglalkozik részletesebben és méltatja Angelo Rotta pápai nuncius szerepét is.

A film megemlékezik továbbá a török Selahattin Ülkümen rodoszi, az amerikai Hiram Bingham marseille-i, a portugál Aristides de Sousa Mendes bordeaux-i, a német Georg Duckwitz koppenhágai, a brit Frank Foley berlini és a japán Szugihara Csiune kaunasi embermentő tevékenységéről is.