Index Vakbarát Hírportál

Botrány Kusturica új filmterve miatt

2013.04.03. 09:57

A koszovói szervkereskedelemről készül filmet forgatni Emir Kusturica. Csakhogy a Macska-jaj szerb rendezőjét nem látja szívesen az ottani filmesek szövetsége. Elnökük kezdeményezte is, hogy a világhírű filmest nyilvánítsák nemkívánatos személlyé az országban.

A Danas című belgrádi napilap szerint Ljirak Celjaj azt mondta, a nemzetközi közösséget is felszólítják, hogy reagáljnak, mert Kusturica folytatni akarja az "albánellenes propagandát" ezzel a filmmel. "Ennek a bejelentésnek ki kell váltania a helyi vezetés, de a nemzetközi közösség reakcióját is. Kusturicát nem nevezhetjük művésznek, hiszen támogatta Slobodan Milosevic rezsimjét" – állította Celjaj, akit nemrég neveztek ki a Hashim Thaci miniszterelnök vezette Koszovói Demokrata Párt pristinai szervezetének élére.

Kusturica a napokban jelentette be, hogy a következő három évet az albán szervkereskedelemről szóló film elkészítésére szánja. Szerinte ez a század egyik fő témája, "a legbrutálisabb tett és a pogány időkbe való visszatérés legerősebb jele". Hozzátette, hogy nagyszabású filmről van szó, amely aprólékos előkészületeket és jelentős pénzügyi befektetést igényel, ezért évek kellenek, mire elkészül vele. Az ötlet valójában a lányáé, aki forgatókönyvet írt, miután 2004-ben Carla del Ponte, a hágai Nemzetközi Törvényszék egykori Jugoszláviával foglalkozó volt főügyésze közölte, hogy 1999-től egy észak albániai táborban 300 szerb, cigány és koszovói albán szerveit operálták ki. A szállítást - Dick Marty, az Európa Tanács jelentéstevőjének 2010 decemberi tájékoztatása szerint - Hashim Thaci, a koszovói paramilitáris erő akkori vezetője, mostani miniszterelnök irányította.

Emir Kusturica a koszovói filmszövetségnek azt válaszolta, hogy főleg Oroszországban forgat, mert a film nagy része ott játszódik. A koszovói jelenetekhez más helyszín után néz és lánya szkriptje helyett készülőben lévő saját regényének egy fejezetét fejleszti tovább forgatókönyvvé. A rendező Drága barátom, Fjodor címmel ír könyvet. A belgrádi napilap, a Blic szerint Kusturica filmterve nem használ a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek.