Index Vakbarát Hírportál

Kínában más lesz a Vasember 3

MTI/Index
2013.04.03. 12:09

A nemzetközi forgalmazásra szánt verziótól eltérő változatban mutatják be Kínában a Vasember harmadik részét. A film május 3-án kerül a mozikba Észak-Amerikában, a bemutató egyben a nyári filmes szezon kezdetét jelenti az Egyesült Államokban.

A részben Kínában forgatott film pekingi premierjéről még nincsenek hírek - írta a South China Morning Post. A Marvel stúdió szóvivője, Melissa Zukerman közölte, a vállalat nem akarja részletezni, miért készít egy másik változatot a filmből. Arról sem számoltak be, milyen különbségek lesznek a két verzió között.

A pekingi vezetés jelenleg évente 34 külföldi film bemutatását engedélyezi, ezért az amerikai stúdiók egyre többször dolgoznak együtt kínai koprodukciós partnerekkel, hogy könnyebb legyen a bejutás az ottani piacra. Megéri, mert a külföldi filmek tavaly már nagyobb bevételt hoztak Kínában, mint Japánban. Kína a világ egyik legjelentősebb médiapiacává lépett elő, az USA után itt adják el a legtöbb mozijegyet. Naponta átlagosan tíz új moziterem nyílik. A koprodukcióknak meg kell felelniük bizonyos szabályoknak, például a színészek harmadának kínainak kell lenniük. Emellett a filmeknek kínai kulturális tartalmat is fel kell mutatniuk.

A Robert Downey Jr. főszereplésével készült Vasember első két része 1,2 milliárd dollárt hozott világszerte, de Kínában csak 42,8 millió dollárt termelt. A gyártók ezért a harmadik részt a DMG Entertainment nevű kínai stúdióval összefogva készítették el. Ez az első alkalom, hogy Kína és Hollywood együtt jegyez egy ilyen nagyszabású szuperprodukciót.

A Looper és a Vasember 3 után ugyanilyen okok miatt a Transformers 4 is kínabarát film lesz: részben ott forgatják és kínai színészek is játszanak benne. A kínai produkciós partnerek a helyszínkeresésben, a kínai színészek kiválasztásában és a promócióban segítenek majd.

Brad Pitt új zombis filmjét, a World War Z-t pedig a Vasember 3-hoz hasonlóan szintén megváltoztatják kicsit a kínai mozik számára. A jelenlegi verzióban ugyanis az egyik szereplő felveti, hogy Kína lehet a világot elborító zombivírus forrása. Ez nem lesz benne a kínai verzióban, de a film már annyi változtatáson esett át, hogy ez már mindegy is.