Index Vakbarát Hírportál

Hannibal Lecter westernhős lesz

2013.05.17. 11:53

Mads Mikkelsen, számos dán film sztárja (A vadászat, Egy veszedelmes viszony, Ádám almái), aki az utóbbi időben már sorozatot is kapott, amiben magát Hannibal Lectert alakítja, egy percre sem áll le. Évente 2-3 filmben játszik, a legújabb egy western, a The Salvation című, amiben Eva Green a partnere.

Kristian Levring filmjének most keresnek forgalmazót a cannes-i filmfesztivállal párhuzamosan zajló filmvásáron. "Már 47 éves vagyok, úgy gondoltam, hogy ha még akarok az életben westernfilmben játszani, akkor most vagy soha" - nyilatkozta Mikkelsen Dél-Afrikában, a film forgatásán. Szerinte mindenki westernfilmeken nőtt fel, pisztolyokkal, kalapokkal, indiánokkal és cowboyokkal játszva. Ara viszont nagyon figyel, hogy semmiképpen ne másolja a nagy elődöket, a régi, klasszikus westernek Gary Cooper vagy Clint Eastwood által játszott karaktereit.

A The Salvation-ben Mikkelsen egy John nevű pasit alakít, aki - micsoda meglepetés - Dániából vándorol ki Amerikába 1870 körül. Amikor egy bandavezér végez a családjával az addig békés telepes bosszúszomjas vadásszá válik. Eva Green mellett Jeffrey Dean Morgan és Mikael Persbrandt játsszák a fontosabb szerepeket.

A film iránt nagy a kereslet, és ez sokak szerint éppen Mikkelsennek köszönhető. A dán színész ugyan régóta A-listás sztár Európában, de nemzetközi ismertségét a Hannibal Lecterről szóló sorozatnak köszönheti (Nálunk az AXN műsorán látható.) Cannes amúgy is kedves hely lehet a színésznek, mert tavaly itt nyerte el a legjobb férfi alakítás díját A vadászat főszerepéért. Mikkelsen szerint ez a díj használt az ismertségének is, de főleg az önbizalmának tett jót. "Amikor kételyeim vannak, rá tudok nézni erre a díjra és arra gondolok, hogy jól csináltam" - mondja.

Mikkelsen hamarosan látható lesz egy másik olyan filmben is, amiért díjakat nyerhet. A Michael Kohlhaas Heinrich von Kleist kisregényéből készül, a címszereplőnek (őt alakítja a dán színész) igazságtalanul lefoglalják két lovát. Miután hiába próbál törvényes úton elégtételhez jutni, lázadást szít, rabló és gyilkos lesz belőle. A történetet sokszor feldolgozták filmen, színpadon, és sok más későbbi regény alapjául is szolgált.