Index Vakbarát Hírportál

James Franco a Psycho női főszerepében

2013.06.11. 08:45

Az örökmozgó színész, akit a legtöbb magyar az Óz, a hatalmasból ismer, ezúttal Douglas Gordon skót rendezővel állt össze, hogy kisfilmet forgassanak. A Psycho Nacirema című alkotás nem is igazán film, sokkal inkább egy filmművészeti installáció - az alkotók legalábbis így hivatkoznak rá. Maga a nacirema egy szociológiai elemzési forma, aminek fókuszában az amerikai társadalom, valamint az azt alkotó emberek viselkedése és egymáshoz való viszonya áll (a nacirema szót visszafelé olvasva americant kapunk). Ezt keverték az 1960-as Psychóval.

Francót a kultikus Hitchcock-alkotásban is az fogta meg, ahogyan a film a főszereplő képzeletbeli életével foglalkozik; ahogy Norman Bates életben tartja édesanyját a saját képzeletében. "Az egész egy szerepjáték, csak a szerep felülkerekedik játszóján. Szélsőséges cselekedeteit, a gyilkosságokat is arra fogja, hogy teljesen más elmeállapotban követte el őket. Nagyon szeretem ezt a filmet, de a Psycho Nacirema nem egy egyszerű összekacsintás" - mondta Franco az alkotásról.

Tavaly már dolgozott együtt Douglas és Franco, akkor a Haragban a világgalt vették alapul. James Franco mellett a többi színész is különböző kiindulópontokat kapott: az eredeti filmet, James Dean saját életét, vagy éppen a forgatókönyv azon részeit, amik nem kerültek bele a végső verzióba.

A Psycho Naciremában Marion Crane-t (Janet Leigh szerepe az eredetiben) alakítja Franco. Az alkotáshoz egyrészt újra elkészítették a film díszleteit, de engedélyt kaptak a Universal Studios-tól, hogy a Bates Motel eredeti díszleteivel is dolgozhassanak, ahol több, mára már legendásnak számító jelenetet értelmeztek újra.