Index Vakbarát Hírportál

900 millió forintot kapott a Toldi-mozifilm

2013.06.14. 09:25

Feltámadt halottaiból a magyar filmipar: a Magyar Nemzeti Filmalap döntőbizottsága 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg az Európa Filmdíjas Pálfi György rendezésében készülő Toldinak. A rendező tervei szerint a magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre.

A sztorit mindenki ismeri a magyarórákról: a malomkövet hajigáló, farkasokkal verekedő, rettenthetetlen Toldi Miklós a nép egyszerű gyermekeként lesz Lajos király udvarában testőrkapitány, aki az ország becsületét lovagi tornán védi meg, de hirtelen haragú természete miatt mindig magára haragítja a világot. Arany János 1846-ban fél év alatt írta meg a Kisfaludy Társaság pályázatára „a nép ajkán élő történeti személy” életét elbeszélő, népies formájú és tartalmú költeményét, amit később Toldi estéje és Toldi szereleme követett.

A Taxidermiaával világhírűvé vált magyar rendező, Pálfi György a tervek szerint idén ősszel kezdi el a Toldi-film forgatását nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában, ami várhatóan 2014 végén kerül mozikba.