Index Vakbarát Hírportál

A Disney az olasz kalózoktól is tart

2013.06.23. 15:31

A Disney nemcsak Magyarországon, hanem az olaszoknál is tart a kalózoktól, így meglehetősen fura módon, nem eredeti nyelven, felirattal, hanem olaszul mutatták be a Magányos lovas című filmjüket a taorminai filmfesztiválon. A húzásról a szervezőket sem nagyon értesíthették, ők is csak akkor szembesültek a dologgal, amikor a filmet bevitték a vetítőbe.

Eredetileg (a szokásoknak megfelelően) az angol nyelvű változat került volna levetítésre, de a Disney képviselői kijelentették, hogy nem akarják a filmet a hivatalos premier előtt a torrentoldalakon viszontlátni. Ezzel a fesztivált meglehetősen kellemetlen helyzetbe hozták, hiszen a filmet úgy hirdették meg, mint angol nyelvű premiert, így kénytelenek voltak a plakátokat filctollal átírni, ami elég gagyi megoldás, ugye.

A Magányos lovas szicíliai vetítése mellesleg világpremier is volt, hiszen az időeltolódás miatt Los Angelesben csak később került sor a díszbemutatóra. Tavaly a Merida a bátor című filmet mutatták be a közönségnek, az idei fesztivált pedig az Acélember nyitotta meg - mindkettő eredeti nyelven. A Disney sajnálkozását fejezte ki, és azt közölte, hogy a Magányos lovast eleve olaszul akarták bemutatni, pontosan azért, mert a múltban számos amerikai film taorminai premierjéről illegális felvétel készült, amit utána úgy kellett levadászniuk az illegális fájlcserélőkről.

A filmre sok külföldi turista is jegyet váltott, akiket a fesztivál szervezőinek kellett kárpótolniuk.