Index Vakbarát Hírportál

Emberöléssel vádolják az indiai szupersztárt

2013.06.26. 09:16
Emberölés miatt bíróság elé kell állnia Bollywood egyik legnagyobb filmcsillagának, Szalmán Khánnak. Az eset még több mint 10 éve történt.

Egy ember meghalt, további három pedig megsérült, amikor a színész kocsijával nekirohant alvó hajléktalanok egy csoportjának Mumbaiban, 2002 szeptemberében.  Khán ügyét korábban gondatlanságból elkövetett emberölésként kezelték, az újabb bírósági döntés értelmében azonban már szándékos emberölési ügyként kezelik az esetet, és vizsgálják, hogy a szupersztárt milyen felelősség terheli a történtekben. A 47 éves híresség tárgyalása július 19-én kezdődik. Ha bűnösnek találják, tíz évet is kaphat.

Sáhruh Khán és Ámír Khán mellett Szalmán Khán Bollywood egyik legnagyobb csillaga, főszereplésével készült filmek egymás után több éven keresztül a legnagyobb bevételt produkáló mozi sikerek voltak. A színész hozzávetőleg 90 hindi nyelvű filmben szerepelt több mint 25 éve tartó pályafutása során. 2004-ben a People magazin megszavazta hetedik legjobban kinéző embernek a világon, és a legjobban kinéző embernek Indiában. A londoni Madame Tussauds panoptikumban szobra is van.

Ha bebizonyosodik, hogy direkt hajtott a hajléktalanok közé, az megkérdőjelezi eddig végzett nagy szabású karitatív munkáját is. Káhn sokat jótékonykodott, saját alapítványt is létrehozott Being Human néven. Az alapítvány pólókat és egyéb tárgyakat árul és az ebből származó bevételt Káhn a szegényeknek juttatja el. Emellett tavaly mintegy 400 rab szabadulásához járult hozzá, akik már letöltötték a büntetésüket, csak azért nem jöhettek ki a börtönből, mert nem tudták kifizetni a perköltségeket. Khán összesen 69 ezer dollárt fizetett a rabok szabadulásáért.

A színészt egyszer már ítélték egy év börtönre, amikor bebizonyosodott, hogy egy fokozottan veszélyes állatfajra, indiai gazellára vadászott. A büntetést végül nem kellett letöltenie. Khán nemrégiben egy interjúban bevallotta, hogy egy súlyos betegségben úgy nevezett arcidegzsábában szenved, ami elviselhetetlen fájdalommal jár számára.