Index Vakbarát Hírportál

Az év bukása lehet a Tűzgyűrű című sci-fi

2013.06.27. 11:35

Már a 108 éves, patinás szórakoztatóipari szaklap, a Variety is arról cikkez, hogy Guillermo del Toro elképszető reklámkampánnyal dübörgő Tűzgyűrűje lesz az idei év Csatahajója, ami a 200 millió dollárosra becsült költségvetése mellé igeny szerény bevételt fog generálni. Van benne némi igazság: a mangamániás japánokon meg persze a fanatikus del Toro-rajongókon kívül ugyan ki lenne kíváncsi egy másodvonalbeli színészekkel telepakolt Transformers Vs. Godzilla meccsre?

Tűzgyűrű - 2. szinkronos előzetes

Del Toro sajnos nem egy kasszasikergyáros rendező Hollywoodban, inkább a 80-as évek gumiszörnyes fantasy zsánerének egyik utolsó mohikánja. Bár a Hellboy 1-2 (a rendező és a szerkesztőség kedvencével, Ron Perlmannel a főszerepben) remek képregényadaptáció lett, igen szerény haszonnal zárt, így a Universal stúdió egyelőre nem is erőlteti a folytatást.

Tavaly a Rihannával leforgatott, Csatahajó című, 209 millió dollárba (plusz marketing) kerülő, bődületes marhaság mindössze 303 millió dollárnyi bevételt termelt. Ami elsőre jól hangzik, de ugye ebből leveszik a maguk hasznát a forgalmazók a mozik a jegyeladásért, és még a gyártó Universal stúdiónak is ebből kellett osztozkodnia a film alapjául szolgáló Torpedó jogtulajdonosával, a Hasbro játékgyárral. Ugyanígy vérzett el tavaly a Disney-féle John Carter (250 milliós büdzsé mellé 282,7 milliós bevétel), 2011-ben pedig a Cowboyok és űrlények (büdzsé: 163 millió, bevétel: 174,8 millió).

A szakértők szerint egyébként akkortól nyereséges egy film a gyártó stúdiónak, ha az észak-amerikai bevétele ugyanannyi, mint a gyártási költsége. Így a nemzetközi forgalmazásból levont marketing költség után tud osztozkodni a társproducerekkel, a forgalmazókkal és (ha olyan szerződést írtak alá) a bevételből részesedő főszereplőkkel.

2013 a látványos sci-fik éve

A Cinematrix-olvasók bizonyára már kívülről fújják, milyen grandiózus, tudományos-fantasztikus filmek mentek már le idén a mozikban, és miket várunk még tűkön ülve. A Feledés, a Star Trek 2, az Acélember, A Föld után, Laurence Fishbourne jégvilágos Mad Max-klónja, a The Colony, a címbéli Tűzgyűrű és a posztapokaliptikus Z világháború után beülhetünk még Matt Damon Elysiumjára, Harriosn Ford gyerekharcosos Végjátékára, Alfonso Cuarón Gravity-jére, Vin Diesel sokadik Riddickjére, és Lance Henriksen Gemini Rising című B-kategóriás filmjére is.