Index Vakbarát Hírportál

Forgatókönyíró az egyik azeri elnökjelölt

2013.07.03. 10:51
Rustam Ibragimbekov világhírű szovjet-orosz-azerbajdzsáni forgatókönyvíróval, az Oscar-díjas Csalóka napfény szerzőjével buktatná meg Ilham Aliyev elnököt a gyenge és széttöredezett azerbajdzsáni ellenzék.

A Demokratikus Erők Nemzeti Tanácsa nevű ellenzéki koalíció kedden jelentette be, hogy a Csalóka napfény című Oscar-díjas orosz-francia filmdráma és több más nagysikerű nemzetközi koprodukció forgatókönyvíróját indítja Aliyev elnök riválisaként az októberi elnökválasztásokon. A Moszkvában élő Ibragimbekov közölte, hogy elfogadja a jelöltséget, amelynek kedvéért hajlandó hazatérni Oroszországból és lemondani orosz állampolgárságáról.

A 74 éves forgatókönyv- és drámaíró, filmproducer és színházi rendező nevéhez olyan ismert filmek fűződnek, mint a Védj meg talizmán! című 1986-os szovjet filmdráma, a Nyikita Mihalkov-féle A szibériai borbély (1998), a Kelet-Nyugat (1999) című francia-spanyol-bolgár-orosz-ukrán romantikus dráma vagy a Túlparton (2009) című grúz-kazah filmdráma.

Az ugyancsak Nyikita Mihalkov rendezte Csalóka napfény 1994-ben nyerte el a legjobb nem angol nyelvű filmnek járó Oscar-díjat, a filmnek 2010-ben folytatása is készült. Ibragimbekov az azerbajdzsán filmművészek szövetségének elnöke. Ibrus nevű színházi társulata két helyen, Bakuban és Moszkvában ad elő saját produkciókat azeri és orosz nyelven.

Az elismert filmművésznek még be kell jegyeztetnie magát jelöltként a választási hatóságoknál. Népszerűsége ellenére megfigyelők nem sok esélyt jósolnak neki a győzelemre a kőolaj- és földgázkitermelésből egyre gazdagabb országban.