Index Vakbarát Hírportál

Titkos zugmozik a föld alatt

2013.07.17. 08:51

A 4K felbontáson túl, a rezgő, fújó, köpködő székes 4DX mozis technológiát felülmúlva, a ki tudja milyen surround hangzást kenterbe verve is tud újat mutatni a mozivilág.

város alatti katakombákba szervezett vetítések állítólag még a 4DX-et is felülmúlják. Már csak azért is izgalmas lehet egy ilyen mozizás, mert ezek a helyek titoktartás mellett üzemelnek. A francia rendőrség 2004-ben talált rá egy ilyen illegálisan működő teremre, ami szépen be volt rendezve, de a rendőri látogatás után persze azonnal szétszedték a helyet és továbbálltak. Amikor a rendőrök másnap visszamentek, már csak egy cetlit találtak, amin ez állt: „Ne próbáljatok megtalálni minket.”

A párizsi moziról készült képek most újra felbukkantak a neten. Látható, hogy meleg nem volt a teremben, mindenki jól beöltözve mozizik.  Állítólag Föld alatt működő zugmozik azóta is léteznek a nyugat-európai nagyvárosokban, de természetesen nem a Transformers 3-at adják végtelenítve, hanem film noir klasszikusokat a negyvenes és az ötvenes évekből, az újabb filmek közül pedig szigorúan csak a thrillereket. Ilyen filmeket játszottak a leleplezett párizsi moziban is.

De ha már a régi daraboknál tartunk, akkor a lengyel Kino Pionier moziról sem feledkezhetünk meg. Ez nem a föld alatt van, de a Guinnes Rekordok Könyve szerint a világ legöregebb mozija: 1909. szeptember 26-án nyitották meg. Nemrég úgy döntöttek, hogy visszaadják a régi fényét és 15 millió forintnak megfelelő beruházással, amiből 5,4 milliót a lengyel Nemzeti Filmintézet fizetett, a régi vetítőgépeket új, digitális projektorokra cserélték.

Persze a technika megújulásával a filmkínálat nem fog változni, legalábbis ezt ígéri a mozi menedzsere. „A Pionier megőrzi egyedi és meghitt atmoszféráját. A klasszikus filmeket, az élő zenés mozikat eredeti tekercsekről mutatjuk be ezután is.”